A 333 éve történt pernyerésre emlékeztek Földesen

A 333 éve történt pernyerésre emlékeztek Földesen
Földes – 15 éves pereskedés után- 333 évvel ezelőtt- 1779. április 14-én Földes pert nyert Szabolcs vármegyével szemben, így visszaszerezte a korábban elvitatott törvényhatósági, községi helyhatósági jogkörét.

A falu ezzel a pernyeréssel megőrizte a Zápolya János királytól 1537-ben kapott nemesi kiváltságait, és a másnap elfogadott Községi Szabályrendelete a XIX. század közepéig biztosította nemes és nem nemes lakóinak polgári egyenjogúságát is.

E jeles napra és Földes sok évszázados múltjára a település lakói és gyermekei emlékeztek szombaton, Földes Napján. Bár a hagyományos 1779 méteres falumérföld futás a régen várt eső megérkezése miatt most elmaradt, a gyerekek nem maradtak program nélkül. Az Általános Művelődési Központban egy hétig a Földes témahét című program keretében ismerkedhettek Földes múltjával és mai életével. A rendezvénysorozat keretében a Karácsony Sándorról elnevezett kupáért versenyeztek foci és kézilabda sportágakban, tanulmányi és rajz, Kazinczy szép kiejtési versenyt és költészet napi, majd Szuperdiák vetélkedőket szerveztek. A ma már történelemmé lett napra Földes Képviselő testületének ünnepi ülésén Jeneiné dr. Egri Izabella polgármester emlékezett, köszönetet mondva az egykor és ma Földes fejlődéséért áldozatokat vállalóknak, majd átadta a Földes Napjára szervezett versenyek díjait.

Az ünnepet a mozi színháztermében az Alapfokú Művészeti Iskola tanulóinak és a Szélrózsa Néptáncegyüttesnek színes műsora zárta.

HBN- Péter Imre

Az ünnep díjazottjai

Kazinczy szép kiejtési verseny: V.-VI. osztály: Engi Orsolya 5.a

VII.- VIII. osztály: Gonda Natália 7.a

Költészet napi vetélkedő első három helyezettje: 5.a, 2.b , 4.b osztály

Karácsony Sándor műveihez rajzpályázat: I.-II. osztály: Szőke Anna 1.a

Szabó Sára 2.b

III.-IV. osztály: Joó Réka 4.a

V.- VI. osztály: Szabó Sára 5.a

VII.- VIII. osztály: Balogh Gabriella 7.a

 

Szuperdiák vetélkedő: lányok: Imre Csilla 8.b , fiúk: Joó László 8.b

A Karácsony Sándor kupa legeredményesebb osztályai: 2.a, 4.b, 6.b, 7.a, 8.b, 6.a

 

Képeinken:2525 sz. kép: Szebbnél szebb könyvborítót terveztek a rajzolók

2538 sz. kép: A szuper diákok kupát kaptak

2561 sz. kép: Most is nagy sikert aratott a Szélrózsa /Péter Imre felvételei/
hirdetés