A 400 éves Rembrandt a Szépművészetiben

A kerek 400 éve, 1606-ban született Rembrandt Harmensz. Van Rijn mintegy 180 rézkarca és 10 rajza látható június 30-tól a Szépművészeti Múzeumban.

Az egész világon kiállításokkal ünneplik a németalföldi mester születésének kerek évfordulóját. A Szépművészeti Múzeum Rembrandt grafikai munkásságának bemutatásával kapcsolódik a megemlékezés sorozathoz. Érdekesség, hogy míg a hamis Rembrandt képek újra és újra felbukkannak a műkereskedésben, hamis rajzra még nem bukkantak a szakértők.

A százesztendős Szépművészeti Múzeumban utoljára több mint negyven éve láthatott Rembrandt kiállítást a közönség. Réckarcokból akkor sem volt hiány, ugyanis a világon számontartott mintegy háromszáz darab kétharmada a Szépművészeti Múzeum tulajdonában van. Ahogyan Baán László főigazgató fogalmazott, “a rézkarc alázatos műfaj”, nemcsak a készítője viseltetik alázatosan, hanem a befogadónak is időt kell arra szánnia, hogy alaposan szemügyre vegye az alkotásokat.

Apró Rembrandt önarcképek, feleségének -aki a mester állandó modellje is volt – különféle alakváltozásai, profán képek és bibliai tárgyú rézkarcok, mind láthatók a tárlaton. A Rembrandt kiállításhoz kapcsolódik egy kortárs”válasz” is.

Július 6-ától magyar művészek reflexióit, kifejezetten erre az alkalomra készült alkotásait nézhetik meg a látogatók.

A Múzeum+, a Szépművészeti Múzeum új kezdeményezésének keretében pedig csütörtökönként este tíz óráig ismerkedhetnek a látogatók az állandó és időszaki kiállításokkal. Így július 9-én, csütörtökön a Rembrandt grafikai kiállítást tárlatvezető kíséretében is megtekinthetik az érdeklődők.
hirdetés