A Bánki-út Rómába vezet

Zsigó Miklós, Zsigó Zsolt és Tóth Bence a rangos római rendezvényen
Zsigó Miklós, Zsigó Zsolt és Tóth Bence a rangos római rendezvényen - © Fotó: Magánarchívum
Róma, Nyíregyháza – Az olasz fővárosban rendezték meg a kreatív találmányok nemzetközi seregszemléjét.

Mindennap több száz innováció változtatja meg életünk szinte minden területét, és írja újra az emberek és a világ viszonyát – a digitális gyártástól a jövőbeli élelmiszerekig, a robotikától a biohackelésig, a drónoktól a mesterséges intelligenciáig, a Mezőgazdaság 4.0-tól, a Big Datáig és az IoT-ig.

Ötletes megoldások

Az európai innováció világában a legfontosabb esemény a Rómában minden évben megrendezendő Maker Faire. A nagyszabású rendezvény összegyűjti a techrajongókat, a kézműveseket, a pedagógusokat, a barkácsolókat, az iskolákat, a kutatóintézeteket, a művészeket, a diákokat és a vállalatokat. Ez a hely a találmányok, a kreativitás és az ötletes megoldások seregszemléje. A makerek jönnek, hogy megmutassák alkotásaikat, és egyben meg is osztják tudásukat.

A kiállítás látogatói a Maker Faire standjai között sétálgatva megpillanthatták a jövőt, és megtalálják az inspirációt, hogy maguk is a jövő feltalálói, megálmodói és megalkotói legyenek.

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum Bánki Donát Műszaki Középiskolájában működő Bánkirobot Team immár második alkalommal képviselte Magyarországot Rómában. Az Olasz Iparkamara a kiállítás rendezőjeként ebben az évben is felhívást intézett az európai iskolákhoz: jöjjenek el, és mutassák be az iskolában készült érdekes projekteket. A nagyszámú jelentkezés közül végül közel 50 iskolai fejlesztést láthatott a közönség. A legnagyobb számban természetesen az olasz iskolák képviseltették magukat, de görög, szlovén, portugál és magyar iskola is bekerült a kiválasztottak közé. Lehetett látni marsjárót, focizó robotokat, robotokból álló rockzenekart.

A Bánkirobot Team képviseletében Tóth Bence egy siketek számára készült jeltolmácskesztyűt mutatott be az olasz közönségnek. Kísérőként segítette állni az érdeklődők rohamát Zsigó Miklós, aki a Krúdy Gyula Gimnázium tanulója, és Zsigó Zsolt, aki a Bánkirobot Team vezetője. A látogatók között az olasz siketek küldöttsége is megjelent, akik nagy érdeklődéssel figyelték a kesztyű tolmácsolását. Meglepetéssel vették tudomásul, hogy már a kenyér szót is másképpen mutatja egy magyar siket, mint ők. Sok sikert kívántak a fejlesztéshez, és nagy reményeket fűznek ahhoz is, hogy ez a hasznos kiegészítő a későbbiekben az ő életüket is megkönnyítheti.

Új ötletekkel, céges kapcsolatokkal és kipróbálásra váró eszközökkel, alkatrészekkel érkezett haza a Bánkirobot Team, és remélik, hogy a következő kiállításon újra ott lehetnek.

KM


Több ezren a standoknál

Csak a kiállítás nyitónapján – az oktatási napon, ahol a főszereplők a diákok voltak – egész Olaszországból mintegy 27 ezer fiatal lepte meg a 100 ezer négyzetméternyi területen elhelyezkedő standokat. Az Olasz Iparkamara felismerte, hogy a diákok attitűdjét kell megváltoztatni, így a belépés ingyenes volt. A kisiskolásoknak számtalan lehetőségük volt arra, hogy az ismeretszerzés gyakorlati oldalát is megerősítsék, hiszen a gyerekek elektromos áramköröket állítottak össze, újrahasznosított elektronikai elemekből használati cikkeket készítettek, és megismerkedtek a növények átültetésének technikájával is.
hirdetés