A béke mellett tették le a voksukat

A laudációkat Hegedűs D. Géza olvasta fel
A laudációkat Hegedűs D. Géza olvasta fel - © Fotók: Palicz István
Nyírbátor – Lehet és kell is küzdenünk a rasszizmus ellen: példamutatással, oktatással, egyéni felelősségvállalással.


„Ügyelj gondo­lataidra, mert azok szabják meg szavaidat! Ügyelj sza­vaidra, mert azok szabják meg a tetteidet! Ügyelj a ­tetteidre, mert azok szabják meg szokásaidat! Ügyelj szokásaidra, mert azok szabják meg ­jellemedet! Ügyelj jellemedre, mert az szabja meg sorsodat!” – idézte fel Charles Reade jó tanácsát a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) március 21-ei – az antirasszizmus világnapján, Nyírbátorban megtartott – díjátadó ünnepségén Máté Antal, aki kettős szerepben: a házigazda város polgármestereként és mint korábbi kitüntetett mondott köszöntőt az idei Radnóti Miklós antirasszista díjak átadása előtt.

Mindenki tehet ellene

A komoly történelmi gyökerekkel rendelkező, 740 éves születésnapját ünneplő kisváros első embere beszédében rámutatott: a kirekesztés, a rasszizmus, a gyűlölet sajnos rendszeresen felüti a fejét a modern kori társadalmakban is. Mintha az emberiség nem akarna tanulni a történelmi leckékből…

– Nehéz, de nem lehetetlen küzdeni a negatív folyamatok ellen, amelyet a hatalomvágy, az irigység, az általánosítás, a manipuláció, a hibáztatás és az elszemélytelenedés gerjeszt. Hogyan tegyük ezt? Példamutatással, oktatással, személyes felelősségvállalással! A legfontosabb, hogy „lássuk meg az embert”, vegyük észre és figyelembe a személyes sorsokat, akár a menekültválság, akár a cigánykérdés megítélése kapcsán is – mutatott rá Máté Antal, majd hozzátette: a MEASZ küldetését és a Radnóti-díjak értékét, üzenetét a lehető legszélesebb körben meg kellene ismertetni az emberekkel.

Kiérdemelték a díjat

Hanti Vilmos, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége – Összefogás a demokráciáért és a FIR elnöke emlékeztetett: a MEASZ 2000-ben alapított díját minden évben olyan személyek, közösségek kapják meg, akik kiállásukkal, példamutató cselekedetükkel hitet tettek az antirasszizmus eszméje mellett.

– Meggyőződésem, hogy a közönség soraiban ülők is képviselik azt a tiszta, humanista szellemet, amelyet szövetségünk egésze, az eddig és a most kitüntetettek, az a közel 300 Radnóti-díjas, akik szűkebb és tágabb környezetükben a gyűlölködés ellen, a békességért küzdenek országhatáron belül és kívül. Ők és az immár 19 éve mellettünk álló művészek – így például Hegedűs D. Géza és Gerendás Péter – teszik az elismeréseket valóban értékessé – mondta Hanti Vilmos.

A 2019. évi díjazottak

Fáki László, Szigethalom polgármestere; Kanyuk József, Szlovkiában élő festőművész; Kertész Zsuzsa volt rádió- és tévébemondó; dr. Kiss Gábor címzetes főiskolai tanár; Kulcsár ­László, az Infovilág főszerkesztője; Lendvai Ildikó volt országgyűlési képviselő; prof. Paul Lendvai újságíró; Magyar János, a MEASZ Baranya megyei elnöke; Mészáros György, a MEASZ III. kerületi elnöke; Némethné Jankovics Györgyi, a NYOSZ elnöke; Pál Zoltán, a Kelet Népe Egyesület és a Bajcsy-­Zsilinszky Emlékbizottság Szabolcs-­Szatmár-Bereg megyei elnöke; dr. Póczik Szilveszter történész, kriminológus, nyelvész; Pusztai Miklós, a MEASZ BAZ megyei elnöke; Rónai Egon újságíró; Rózsa Péter újságíró; dr. Tóth Zoltán választási és közigazgatási szakértő.

PI
hirdetés