„A betegellátás a legszentebb feladatunk, minden döntésünknek ezt kell szolgálnia”

Cikk 35 / 90 Ők a fideszes országgyűlési képviselőjelöltek Nő-Köz-pont nyílik Kállósemjénben Dr. Adorján Gusztáv főigazgató
Cikk 35 / 90 Ők a fideszes országgyűlési képviselőjelöltek Nő-Köz-pont nyílik Kállósemjénben Dr. Adorján Gusztáv főigazgató - © Fotó: Archív, Sipeki Péter
Nyíregyháza – A december 31-ei zárás után nincs az intézménycsoportnak lejárt tartozása.

– Nagyon feszesen tervezett és sok kihívással teli esztendő áll mögöttünk, összességében kijelenthetem, jó évet zártunk – összegezte 2017-et dr. Adorján Gusztáv, s a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója a legfontosabb tényt csak ezután tette hozzá: a december 31-ei zárás után nincs az intézménycsoportnak lejárt tartozása. Ez pedig országos viszonylatban is elismerésre méltó, főleg annak tükrében, hogy pár éve még többmilliárdos ki nem fizetett tételek nehezedtek a kórház vezetésének vállára.

– Mindig azt mondom, addig nyújtózkodjunk, amíg a takarónk elér, de addig ameddig a takaró ér, mindenképp takarózzunk be! Ennek szellemében olyan üzleti tervet állítottunk össze már tavaly is, ami szigorú készlet- és keretgazdálkodást írt elő, igen komoly kontrolling, folyamatos leltározás és belső ellenőrzés mellett. Az eredmények pedig igazolják, hogy helyes utat választottunk. Persze erre sokan azt mondják, volt konszolidáció. Valóban, de arról már kevesen beszélnek, hogy nem az adósságállományunk aránya, hanem a példás gazdálkodásunk miatti elismerő, ösztönző dotáció volt nagyon magas százalékú az országos átlaggal összehasonlítva. Ezt a szigorú gazdálkodást folytatjuk, nyugalmas likviditási évet várunk, de azt is tudomásul kell venni, olyan nem létezik, hogy nincs adósság az egészségügyben, ám olyan van, hogy annak nagysága kisebb ütemben nő.

Márciustól hospicerészleg

– Tavaly elindítottuk az oktatókórházban a 20 ágyas rehabilitációs részlegünket, Fehérgyarmaton 20 ágyas krónikus osztály és egynapos traumatológiai ellátás kezdődött, valamint az ottani transzfúziós állomásunkat átvette az Országos Vérellátó Szolgálat, így nemcsak a funkció marad helyben, hanem a vérellátás is biztonságosabbá válik a térségben. Az idén márciusban elkezdi munkáját Nyíregyházán nyolc ággyal a hospice- részlegünk. Benne vagyunk a várólista-csökkentő programban, a számok egyértelműen bizonyítják, a szürkehályog, csípő- és térdprotézis műtétre egyre kevesebbet kell várni. Két dolgot azonban ezzel kapcsolatban is tisztázni kell: a világon mindenhol van várólista, s nagyon sokszor a beteg ragaszkodik egy-egy orvoshoz. Azt pedig tudomásul kell venni, hogy ez időt jelent. Minden olyan esetben, amikor az orvos igazolja, hogy a beteg állapota súlyosan romlott, akkor lekerül a listáról, és soron kívül döntést hozunk a beavatkozás elvégzéséről. Hangsúlyozom, egyetlen akut, sürgős esetben sincs várólista! Tudjuk, hol vannak hiányosságok, a betegeink panaszát mindig komolyan vesszük, kivizsgáljuk, s ha jogos a panasz, megtesszük a szükséges lépéseket. A betegellátás a legszentebb feladatunk, mindent ennek kell alárendelni, minden döntésünknek ezt kell szolgálnia.

Megtartani a szakembereket

– Az intézménycsoportunknak 602 orvosa van, ami elég, persze jó lenne, ha többen lennének, főleg a hiányszakmákban, a sürgősségi orvostan, a patológia, a pszichiátria, a radiológia területén, és elsősorban a vidéki tagkórházainkban – ismerte el a főigazgató, hozzátéve: több, mint félszáz nyugdíjas orvos vesz részt a betegek gyógyításában, tudásukra, szakmai tapasztalatukra nagy szükség van.

– Figyelemre méltó, hogy a rezidenseink száma 125, ami azt jelenti, a fiatal orvosok szívesen jönnek hozzánk. Mert közel kerülnek a szakmához, értelmes munkát kapnak, van előrelépési lehetőségük, rendszeresen találkozunk velük, az úgynevezett „ötletbörzén” pedig a menedzsment nyitott a javaslataikra, észrevételeikre. Hála a jó Istennek, legtöbben itt is maradnak. Az év elején 20 százalékkal emeltük meg az orvosaink ügyeleti díját, ez a terület rendben van.

– A szakdolgozói területen jobban állunk, alacsonyabb az átlagéletkor, és a béremeléseknek is köszönhetően azt látjuk, akik korábban a magasabb fizetésért elhagyták a pályát, most visszajönnek, amihez hozzájárul az igénybe vehető gyed extra, a CSOK. S amire számítottunk, a kórházi óvoda szintén sokakat ösztönzött a visszatérésre, valamint abban is nagy szerepe van, hogy megtartsuk a képzett szakembereket. Arról sem mondtunk le, hogy később pályázati támogatással kórházi bölcsődét építsünk. Az sem volt véletlen, hogy saját forrásból műtősnő- és aneszteziológiaiasszisztens-képzést indítottunk, amiből nemcsak mi profitáltunk, mert megyén kívüli kórházakból is érkeztek „diákok”. Az idén is tervezzük képzések indítását, ahogy szeretnénk a próbaidőre felvett, majd a pályát választó, de szakképzetlen dolgozók oktatását is folytatni. Tavaly 26 ilyen munkavállalónk szerzett szakképesítést. Főként az egy műszakban dolgozó nővéreknek, ápolóknak lehetőségük van ügyeletet vállalni, plusz pénzt keresni.

– Ritkán esik szó róla, de a háttérszolgáltatásban dolgozók munkája nagyon fontos. Náluk volt béremelés-elmaradás, de azért, hogy a kötelező minimálbér miatt ne alakuljon ki bérfeszültség, szintén saját forrásból 10 százalékos emelésről döntöttünk, hogy érezzék a megbecsülést – fogalmazott a főigazgató.

Pályázatok, fejlesztések

– Amikor felépítünk egy kubatúrát, az csak egy épület, annak meg kell teremteni a „lelkét” is, és ha vannak hiányosságok, azokat ki kell javítani. Ez az idei év egyik fő feladata, de nem mondtunk le a további fejlesztésekről sem. Vannak már megnyert pályázataink, és természetesen keressük azokat a kiírásokat, amelyek többek között az energiahatékonyságot segítik, műszerek beszerzését támogatják – sorolta dr. Adorján Gusztáv. – Ami tény, hogy jó ütemben halad a parkolóház és óvoda építése, a Sóstói úton az idén elkezdődhet a bejárati út rendbetétele, valamint a pulmonológia részleges felújítása. Szintén biztos, hogy indul a szakrendelő földszintjének korszerűsítése, és úgy tűnik, sikeres lesz a 110 férőhelyes új nővérszálló építésére beadott pályázatunk is.

KM-BM
hirdetés