A bíróverésre továbbra sincs mentség

Akt.:
Eszméletlenre verni a bírót a megye 2-ben? A legjobbakkal is megesik...
Eszméletlenre verni a bírót a megye 2-ben? A legjobbakkal is megesik... - © Illusztráció: Osztie Tibor
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Nem ritka a megyei labdarúgó bajnokságokban, hogy a meccs hevében egy-egy játékvezetői döntést követően magán a sporin csattan az ostor. Írtunk már meghógolyózott sporttársról, szotyival megküldött bíróról és eszméletlenre vert játékvezetőről is. Legutóbb Tunyogmatolcson lett egészen balhés vége a mérkőzésnek: a játékvezetői hármas csak rendőri kísérettel tudott távozni a pályáról. A legemlékezetesebb bíróverésekből szemezgettünk.

Még 2008-ban történt Bökönyben az az incidens, amelynek során az egyik játékos úgy lerúgta a játékvezetőt, hogy az az eszméletét vesztette: „Az egyik hazai játékos előbb a nézőkkel kezdett vitatkozni, majd nyolc-tízméteres nekifutás után egy karaterúgással a földre teremtette (szívtájékon rúgta) a játékvezetőt, aki még az eszméletét is elveszítette. Ezt követően a mi játékosaink és szurkolóink váltak célponttá, ütöttek-vertek mindenkit, akit értek, még a nőket is. Az öltözőbe menekülve rendőri segítséget kértünk, így tudtuk csak elhagyni a pályát.” – számolt be az esetről akkor a vendégcsapat edzője. A bökönyi szakosztályvezető így nyilatkozott a saját játékosáról: „Agyilag van vele valami, mert már máskor is volt összetűzése az ellenféllel, de a játékvezetőre most támadt először”.

2009—ben a Jéke-Rohod megyei másodosztályú meccsen 2–1-es hazai vezetésnél, a 88. percben félbeszakadt – a játékvezető bántalmazása miatt. A még nyeretlen csapatok csatájában a vendégek a hajrában betaláltak, a házigazdák azonban villámsebesen két gólt vágtak: akadt, aki ezt nehezen viselte… A látogatók labdarúgója, Horváth Béla előbb piros lapot kapott, majd egész egyszerűen lefejelte „sporit”. A bólintás következményeként Benkő Róbert három foga kitört, nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett!

Megesik, hogy a nézők támadnak a bíró sporttársra, ami szintén nem túl jó ötlet. Jogerősen hat hónap letöltendő börtönbüntetést kapott – két évre felfüggesztve – az a férfi, aki a 2009. októberében rendezett Túrricse–Szamossályi megyei harmadosztályú mérkőzés szünetében nagy erővel megütötte Molnár István játékvezetőt. Az első félidő végén, levonulás közben ököllel megütött az egyik hazai néző – idézte fel az eseményeket Molnár István. – Megszédültem, vérzett a szám, mégis úgy döntöttem: folytatom a mérkőzést. Az 50. percben azonban hányingerem támadt, újból szédülni kezdtem, így megkértem a második számú asszisztenst, vezesse le a meccset.

Olcsón megúszta az a spori, aki 2008-ban lefújta a Varsány-Gyüre–Vámosoroszi meccset, mert őt „csak” hógolyóval dobálták meg és a nézők inzultálták többen. Sérülésről nem volt információ.

A megyei harmadosztály mátészalkai csoportjában a rangadók rangadójának titulált Encsencs–Geszteréd összecsapás (0–2) csúnya véget ért 2012 őszén. A tabella tetején táborozó hazai egylet a 90. percben 1–0-ás vesztésre állt, midőn a második helyezett vendégek megszerezték a második, egyben győztes gólt. Mindez olyannyira feldühítette a házigazdák futballistáját, K. Andrást, hogy a játékvezetőre és kollégájára támadt. Meglehetősen brutális módon. A második bekapott gól után ököllel megütötte a bírót, majd sípcsonton rúgta az asszisztenst. Ez után lefogták, a játékvezető pedig két percet hosszabbított, és lefújta a meccset.

 További hírek a Sport kategóriából


hirdetés