A Bohócdoktorok a Mikulással együtt érkeztek Kisvárdára

A Mikulások ajándékosztása és rendelés közben a Bohócdoktorok, a kisvárdai Kórház gyermekgyógyászati osztályán.
A Mikulások ajándékosztása és rendelés közben a Bohócdoktorok, a kisvárdai Kórház gyermekgyógyászati osztályán. - © Fotó: Vincze Péter
Kisvárda – Kisvárdán, a Felső–Szabolcsi Kórházban csütörtökön délelőtt minden kórházi beteg meglátogatott a krampusz által kísért két Mikulás.

A kórházi ellátásban részesülő betegek több mint félezren tejcsokis Mikulás mellé narancs, alma, mandarin meglepetésben részesültek. A kórház apró figyelmességét a fekvőbetegek némileg ugyan meglepődötten, de annál nagyobb örömmel vették át.

Bohócdoktorok és a Mikulások

A Mikulás-páros és krampusza mellé a Felső–Szabolcsi Kórház meghívására december 5–én, csütörtökön délután „rendeltek” a Piros Orr Alapítvány Bohócdoktorai a gyermekgyógyászati osztályon. A Piros Orr Alapítvány működésének a filozófiája, hogy a jó kedély és a nevetés nagymértékben hozzájárul a beteg gyógyulásához. A bohócdoktorok hatásköre a “vidámság–terápia”. Azon fáradoznak, hogy a kórházi létre kényszerített gyermekek számára elviselhetőbbé tegyék a hétköznapokat. Kórteremről kórteremre jártak, nyomukban hangos nevetés hallatszott.

Öröm és mosolygás

Amikor egy gyerek mosolyog, már el is indult a gyógyulás útján, hiszen köztudott, hogy a nevetés olyan élettani folyamatokat indít el, melyek segítik a betegség legyőzését. Látogatásuk alkalmával zenéltek, énekeltek, báboztak, zsonglőrködtek és bevetették sajátos, a helyi körülményekhez alkalmazkodó eszköztárukat is. Megpróbálták a gyerekekkel feledtetni a kórházi szorongásukat, fájdalmaikat.

A délutáni „rendelésen” Dr. Zúz Mara – Gerle Andrea, és Dr. Katyvasz –Tóth Zolka, mindketten a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház művészei, vidámságot, mosolyt és jókedvet teremtettek az osztályon tartózkodó gyerekek és a szülők számára. Ne feledjük: a nevetés a legjobb gyógyszer!

Vincze Péter
hirdetés