A búcsúzás méltó helye

Akt.:
A történelmi egyházak képviselői áldották meg és szentelték fel a helyiséget
A történelmi egyházak képviselői áldották meg és szentelték fel a helyiséget - © Fotó: Sipeki Péter
Nyíregyháza – Az új gyermekgyógyászati és onkológiai tömb 2. emeletén található szobákban felekezeti hovatartozás nélkül mindenkinek lehetősége van arra, hogy nyugodt körülmények között, békében elbúcsúzhasson elhunyt családtagjától, szerettétől – mondta dr. Adorján Gusztáv, az ­SZSZBMK főigazgatója, amikor két új kegyeleti szobát avattak az intézményben.

Tizenöt évvel ezelőtt a nyíregyházi Jósa András kórházban fogalmazódott meg a kegyeleti szoba kialakításának az ötlete, egy olyan helyé, ahol a hozzátartozók elbúcsúzhatnak szeretteiktől. Elsőként a nőgyógyászaton és a fül-orr-gégészeti osztályon hozták létre ezeket a tereket, s amikor egy szakmai rendezvényen a minisztérium illetékesei is szembesültek ennek a fontosságával, jogszabályt alkottak, és előírták az egészségügyi intézményekben a kegyeleti helyek létrehozását.

Kápolna is van a kórházban

A múltat Nagy Géza, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház (SZSZBMK) ápolási igazgatója elevenítette fel lapunknak abból az alkalomból, hogy szerdán a történelmi egyházak képviselői megáldottak két új szobát.

– Az új gyermekgyógyászati és onkológiai tömb 2. emeletén található szobákban felekezeti hovatartozás nélkül mindenkinek lehetősége van arra, hogy nyugodt körülmények között, békében elbúcsúzhasson elhunyt családtagjától, szerettétől – mondta dr. Adorján Gusztáv, az SZSZBMK főigazgatója. A református, az evangélikus, a görög és a római katolikus egyház képviselői ökumenikus szertartás keretében áldották meg a helyiségeket, melyeket szakrális térnek neveztek, ahol találkozni lehet Istennel, enyhíteni a fájdalmat, s megélni a halál és a gyász pillanatát, s a gyötrődő lélek is megnyugvást találhat.

A kórház minden osztályán van kegyeleti szoba, a történelmi egyházak lelkiszolgálatot végeznek az intézményben, a kápolnában szükség szerint istentiszteleteket és miséket is tartanak a betegeknek, családtagjaiknak és a dolgozóknak egyaránt.

KM
hirdetés