A cigány tánc mindent vitt a nyugdíjas ki mit tudon

Pezsgő hangulatot teremtett a színpadon a Nyíregyháza-Sóstófürdői-Sóstóhegyi Nyugdíjas Szervezet Vadrózsa tánccsoportja
Pezsgő hangulatot teremtett a színpadon a Nyíregyháza-Sóstófürdői-Sóstóhegyi Nyugdíjas Szervezet Vadrózsa tánccsoportja - © Fotó: a szerző
Nyíregyháza – Látványos és jól kidolgozott cigány táncával első helyezést ért el a közelmúltban Nyíregyházán megrendezett VI. Nyugdíjas városi ki mit tud? tánc kategóriájában a Nyíregyháza-Sóstófürdői-Sóstóhegyi Nyugdíjas Szervezet Vadrózsa tánccsoportja, amelynek vezetője, Chrenkó Mihályné örömmel mesélt lapunknak a lelkes és fáradhatatlan csapat múltjáról, sikereiről.

Kolozsvárra is eljutottak

– 2011 őszén alakultunk meg, mindössze 8 taggal, ma már 12 női és 4 férfi táncosunk van. A klubvezető Tóth Ernőné, én a tánccsoportot irányítom. A táncokat, amelyek valamennyi fellépésünk alkalmával elnyerik a közönség tetszését, Ágoston Ildikó és Bíró József tanították be nekünk. A nyugdíjas Ki Mit Tud? vetélkedőkön három alkalommal az 1. helyen, három alkalommal pedig a szintén előkelő 2. helyen végzett a csoportunk. A nyertes táncjátékok címe: „Néveste”, „Kalocsai karikázó”, „Sírva vigadj, táncra fakadj!”.

– Részt vettünk az V. és a VI. Abigél Országos Minősítő Táncfesztiválon is, ahonnan senior D és C csoportban mindkét évben arany minősítéssel, tavaly pedig különdíjjal tértünk haza. Szerepeltünk a Szabolcs Néptáncegyüttes fennállásának hatvanadik évfordulójára rendezett ünnepi gálaműsorban, az együttes senior csoportjaként a Nefelejcs tánccsoporttal közösen a Kalocsai karikázót adtuk elő. Számos megyebeli településen színpadra léptünk már, sőt, pár éve a Kolozsvári Magyar Napokon a Cigány­élet című táncjátékunkkal arattunk sikert. A Nyugdíjas Expón bácskai üvegest jártunk – sorolta Chrenkó Mihályné.

Maguk varrták és hímezték

A Vadrózsák természetesen a nyugdíjas szövetség kulturális fesztiváljairól sem hiányozhatnak, évente többször ellátogat a tánccsoport a Kálvineum Idősek Otthona és a Szivárvány Idősek Otthonába is. Boldogan csatlakoztak be a „Helló, Nyíregyháza” programsorozatba, de nem csupán a felüdítő mozgásban lelik örömüket, a csoport rendszeresen részt vesz főzőversenyeken, ahol rendre kiváló eredményt érnek el a hölgyek és urak.

– A Nyíregyházán is sikert aratott cigány táncot korábban a gyulai Hőforrás ki mit tud?-on adtuk elő. Egy-egy tánc betanulása fél évet vesz igénybe; a tanításban nagy segítségünkre van Ágoston Ildikó, a gyakorlásoknál pedig Simon Józsefnére számíthatunk. Hetente két alkalommal találkozunk a sóstói Szabó Lőrinc tagintézmény ebédlőjében, és némi bemelegítés után órákon át próbálunk – folytatta a Vadrózsa tánccsoport vezetője, majd kiemelte: a Kalocsai karikázó táncukhoz maguk varrták és hímezték a kalocsai viseletet, és a táncosok valamennyien tagjai a Vidám nagyik énekkarának is.

Sírva vigadj, táncra fakadj!

Egyre gazdagodó repertoárjukban megtalálható a kendős „Életút” széki tánc, a „Bagi üveges”, a „Bácskai párnás”, a „Gyertyás” előadás, a már korábban említett „Néveste”, „Kalocsai karikázó” és „Sírva vigadj, táncra fakadj!” cigány táncjáték.

Palicz István


A VI. Nyugdíjas városi ki mit tud? helyezettjei

Vers, próza kategóriában:

1. helyezett: Juhász Erika

2. helyezett: Géczi Ferencné

3. helyezett: Szabó Veronika

Szólóének, kórus, hangszer kategóriában:

1. helyezett: Megyola Józsefné

2. helyezett: Nyíregyháza – Sóstófürdői – Sóstóhegyi Nyugdíjas Szervezet

3. helyezett: Borbányai Margaréta Nyugdíjas Egyesület

Tánc kategóriában:

1. helyezett: Nyíregyháza-­Sóstófürdői-Sóstóhegyi Nyugdíjas Szervezet

2. helyezett: Senior Örömtánc Tánccsoport

3. helyezett: Alvégesi Tánccsoport

Különdíjat kaptak:

Hanuszik Sándorné, Varga Gergelyné, Majchrovics Jánosné, Jakab Sándorné, Csizmárné Kiss Julianna, Nyírség Tirpák Kulturális Egyesület, Alvégesi Nyugdíjas Egyesület, Alvégesi Nyugdíjas Egyesület Tánccsoportja, Puskár Imre, Borbányai Margaréta Nyugdíjas Egyesület Tánccsoportja
hirdetés