Magyarország

2008.06.14. 15:53

Takarékos gázkonvektor - 60 %-os spórolás

<p>Nagykanizsa - 60 százalékkal kevesebb gázt fogyaszt az az átalakított konvektor, amit egy nagykanizsai feltaláló fejlesztett ki. A 82 éves férfi által alkotott szerkezetet már minden illetékes hatóság bevizsgálta és igazolta eredményét, gyártót azonban egyelőre nem talált.</p>

Sipos József elmondta, hogy bármely hagyományos gázkonvektort át lehetne alakítani úgy, hogy a jelenlegi mennyiségnek kevesebb mint a felét fogyassza. Találmánya lényege, hogy csöveket helyez a gázkonvektor belsejébe, aminek ezzel megnő a fűtőfelülete és több hőt ad le. A férfi szerint a jelenleg használatos konvektorokból a hőmennyiség jelentős része a szellőző berendezésen át a szabadba távozik. Az ő találmányával ezt a hőmennyiséget a lakásban lehet tartani.

Az eddig legyártott két prototípust már minden hatóságnak bemutatta és a mérések igazolták a 60 százalékos megtakarítást, vagyis azt, hogy ugyanakkora hőleadás mellett ennyivel kevesebb gázt fogyaszt a konvektor.

A 82 éves férfi szerint találmánya egyben biztonságosabbá is teszi a konvektorokat, és az általa átalakított fűtőtest megfelel a magyar szabványoknak.
Sipos József elmondta: 30 ezer forintba kerül egy hagyományos konvektor átalakítása, de a jelentős megtakarítás miatt a befektetett összeg egyetlen év alatt megtérül.

A férfi, aki eredeti szakmája szerint autószerelő, már szabadalmaztatta találmányát, gyártót azonban még nem talált. Jelenleg tárgyal egy nagykanizsai vállalkozóval és abban bízik, hogy még idén, a fűtési szezon előtt elkezdődhet a gyártás.

Kapcsolódó cikkek:

  • Gázáremelés, dráguló távfűtés
    Miskolc, Tiszaújváros, Kazincbarcika - Biztos, hogy drágul a távfűtés, de sehol nem tudtak mondani számot (arányt). Illetve: nem látták értelmét a saccolásnak, mert tényleg sok mindentől függ a díjemelés mértéke. Azért következtetni lehet.
  • 10+10 százalék - brutális gázáremelés júliusban és októberben
    Júliusban 10 százalékkal emelik a földgáz árát, és az egekbe szökő kőolajár miatt valószínűleg októberben is ugyanennyivel drágítják.
  • Gázáremelés: 12, 17-18 százalék vagy politikai mérték
    Júliustól 12 százalékkal kellene drágulnia a gáz lakossági fogyasztói árának, amelyet októbertől 10, januártól újabb 7 százaléknak kellene követnie, ha marad a jelenleg prognosztizálható világpiaci olajáremelkedés - osztotta meg számításait a Független Hírügynökséggel a GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. egyik ügyvezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!