A csempészbandák nem fogynak el

A csempészbandák nem fogynak el
© illusztráció | Fotó: Pusztai Sándor
Nyíregyháza – A cigicsempészek már házhoz is szállítanak, őket a legnehezebb lebuktatni.

A Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége szerint a szoros határidők ellenére a trafikrendszer időben felállt és elindult, a piac és a fogyasztás alakulásáról viszont majd csak később lehet következtetéseket levonni. Egy biztos, a július 15-étől megemelt kis-kereskedelmi árrés 130-140 forintos áremelkedést eredményezhet a dohánytermékeknél. Az illegálisan behozott cigaretta feketepiaci ára jelenleg 500-600 forint körül mozog, ha a külföldi zárjegy fel van szakítva, ennél jóval olcsóbban is hozzá lehet jutni.

Dávid Zoltán, a Nemzeti Adó és Vámhivatal rendészeti osztályvezetője megerősítette: több cigaretta-csempészhálózat működik Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. – A bandák sosem fogynak el, ha egy csoport lebukik, mindig jön a helyére egy új. Valóban igaz az a híresztelés, hogy a csempészek már házhoz is szállítanak, őket a legnehezebb lebuktatni, mivel állandó vevőkörrel rendelkeznek, és folyamatosan mozgásban vannak – mesélte lapunknak a főhadnagy.

Újra fellendült a cigarettacsempészet

A legtöbb ember nemcsak azért fordul a feketepiaci dohány felé, mert olcsóbb, hanem mert nem akar a trafikokban vásárolni. – Ha a kormány a kártyás fizetést támogatja, maguknál miért nem lehet bankkártyával fizetni? – háborodott fel Szabó Roland az egyik trafikban. Elmondása szerint már a negyedik dohányboltba tér be Nyíregyháza belvárosában, és egyiknél sem tud kártyával fizetni. – Én még sosem vásároltam illegálisan cigarettát, de ha ez így megy tovább, az embereket bele fogják hajszolni ebbe – mondja.

Nem fogynak el a bandák

Dávid Zoltán, a Nemzeti Adó és Vámhivatal rendészeti osztályvezetője megerősítette, amit eddig is sejtettünk: valóban több cigarettacsempész-hálózat működik Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

– A bandák sosem fogynak el, ha egy csoport lebukik, mindig jön helyére egy új. Valóban igaz, hogy a csempészek már házhoz is szállítanak, őket a legnehezebb lebuktatni, mivel állandó vevőkörrel rendelkeznek, és folyamatosan mozgásban vannak – mondta a főhadnagy.

A NAV nem csak a határt és a piacokat ellenőrzi, olyan forgalmas helyeken is razziáznak, mint amilyen a vasútállomás, vagy az autóbusz-pályaudvarok.

– Sokan nem tudják, hogy az is büntethető, aki vásárol, ehhez persze meg kell történnie az átadásnak. A büntetés mértéke a cigaretta értékétől és mennyiségétől függ, a kiszabható bírság minimuma 30 ezer, a maximuma 150 ezer forint. A Tokaji úti piacon – a legtöbben még ma is KGST-piacként emlegetik – lecsapott ránk egy terjesztő és halkan odasúgva megkérdezte, szeretnénk-e cigarettát vásárolni?

A munka oroszlánrésze

Érdeklődést mutattunk, és megkérdeztük, hogy megy a bolt. Azt mondta, érezhetően megnőtt a kereslet az ukrán cigaretta iránt, de aki csempészi, ennél nem tud többet behozni. Van, aki csak megélni akar belőle, mások meggazdagodni. – Minél többet hoz be valaki, annál nagyobb a lebukás veszélye. Sokan nagyban játszanak, nekik 100 karton alatt nem éri meg cigivel foglalkozni. A munka oroszlánrésze viszont a miénk: el kell passzolni a cigit – mondta és már el is tűnt a sorok között.

Olcsó és hamis

Hiába az olcsóbb cigi, előfordul, hogy a vásárló semmit sem kap a pénzéért, csak egy kartonnyi papírt. A banda a KGST-piac környékén tevékenykedik, és még mindig van kit átverniük, bár már évek óta gyártják a hamisított dobozokat. Ezeket sima papírral, vagy cigarettapapírba tekert szűrővel töltik meg, majd lefóliázzák. A rutinos vásárlók ezt úgy kerülik ki, hogy az árussal felbontatják a cigarettát, és ellenőrzik, valóban azt kapják-e, amiért fizetnek. A bandákat egyre nehezebb tetten érni. A piac területére csak a kezdő seftelők viszik be a teljes kínálatot. A tapasztalt árusok pár doboz cigivel sétálnak be, amit mézesmadzagként húznak el a kuncsaftok orra előtt, az átadásra pedig máshol kerül sor.

A NAV is felkészült arra, hogy a hamarosan a csempészet új kapui nyílnak meg, de hogy ez mennyire fogja befolyásolni a hazai dohánypiacot, csak pár hónap múlva derül ki.

Komoly áremelés jöhet

A Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége szerint a szoros határidők ellenére a trafikrendszer időben felállt és elindult, a piac és a fogyasztás alakulásáról viszont csak később lehet következtetéseket levonni. Egy biztos, a július 15-étől megemelt kiskereskedelmi árrés 130–140 forintos áremelkedést eredményezhet a dohánytermékeknél. Az illegálisan behozott cigaretta feketepiaci ára jelenleg 500–600 forint körül mozog, ha a külföldi zárjegy fel van szakítva, ennél jóval olcsóbban is hozzá lehet jutni.
hirdetés