Nagyvilág

2011.07.29. 21:47

Nem osztozik az al-Kaida végével kapcsolatos optimizmusban az amerikai terrorelhárítás volt vezetője

Washington (MTI) - Az al-Kaida továbbra is komoly fenyegetést jelent az Egyesült Államokra nézve, és azok a megállapítások, amelyek szerint a terrorszervezet az összeomlás szélén áll, pontatlanok - jelentette ki a pénteki The New York Times szerint Michael E. Leiter, az amerikai Nemzeti Terrorelhárító Központ három hete távozott vezetője.

Washington (MTI) - Az al-Kaida továbbra is komoly fenyegetést jelent az Egyesült Államokra nézve, és azok a megállapítások, amelyek szerint a terrorszervezet az összeomlás szélén áll, pontatlanok - jelentette ki a pénteki The New York Times szerint Michael E. Leiter, az amerikai Nemzeti Terrorelhárító Központ három hete távozott vezetője.Leiter eddig a legjelentősebb amerikai szakértő, aki ellentmondott azoknak a derűlátó washingtoni nyilatkozatoknak, amelyek szerint Oszama bin Laden megölése és a Pakisztánban végrehajtott dróntámadások következtében - ahogy Leon Panetta védelmi miniszter fogalmazott - "az Egyesült Államok karnyújtásnyira került az al-Kaida stratégiai legyőzéséhez".

A volt terrorelhárítási vezető elismerte, hogy a terrorcsoport parancsnoksága nehéz helyzetbe került, de annak központi szervezetét még nem sikerült megsemmisíteni, és az továbbra is képes lehet támadások indítására. Szerinte Pakisztán szintén jelentős problémát jelent.

Leiter rámutatott, hogy azt a pakisztáni származású amerikai férfit, aki 2010 májusában robbanóanyaggal megrakott járművel hajtott be a New York-i Times Square-re, a pakisztáni tálibok képezték ki. Hangsúlyozta - amit egyébként az amerikai kormány tisztségviselői is -, hogy a jemeni al-Kaida jelentős veszélyt képvisel.

Michael E. Leiter aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) az elmúlt évtizedben Afganisztánban, Pakisztánban és Szomáliában kifejtett félkatonai tevékenysége olyan változást idézett elő a kémszervezet jellegében, amely szerinte nem feltétlenül kedvező.

A volt vezető attól tart, hogy a terroristák ellen a terepen végrehajtott akciók elvonják a figyelmet az ügynökség fő feladatáról, a stratégiai hírszerzésről és a hosszú távú elemzéstől. Úgy vélekedett, hogy a külföldi feladatokról Amerika háborúinak befejeztével hazatérő fiatal ügynökök unni fogják a tartótiszti feladatokat és az elemzést, amelyet Leiter a CIA-munka "koronaékszerének" nevezett.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!