A csontok meggyengülnek…

Akt.:
A szűrővizsgálatok pontos képet adnak a csontsűrűségről
A szűrővizsgálatok pontos képet adnak a csontsűrűségről - © Illusztráció: stockphoto
Nyíregyháza – Az oszteoporózis alattomos betegség, kezdetben semmilyen klinikai tünetet nem okoz.

– A csontritkulás első jele egy kisebb baleset, például egyszerű elesés miatti csonttörés lehet, előrehaladott formájában azonban már a mindennapi élet biztonságát is veszélyezteti – írta dr. Zsuga Judit neurológus, klinikai farmakológus a webbeteg.hu oldalon. – Az oszteoporózis a csontok anyagának kóros mértékű megkevesbedése úgy, hogy a maradék csontállomány szerkezete és eloszlása a testben szabályos marad. Az oszteoporotikus csontok meggyengülnek, ami miatt korábban még könnyen elviselt terhelések hatására is eltörhetnek.

Nem csak a nők betegsége

– Első jele egy kisebb baleset miatti csonttörés lehet, leg­gyakrabban a gerinc, a combnyak, a medence és a csukló csontjai törnek el – fejtette ki dr. Zsuga Judit. – Előrehaladott formájában már egy lehajolás, kisebb tárgy felemelése, köhögés is csonttöréshez vezethet. Súlyos esetben a csigolyák a test súlyától összeroppanhatnak, ami görnyedéshez és a testmagasság csökkenéséhez vezet. Az oszteoporózis gyakran kísér bizonyos hormonális betegségeket, állapotokat (pl. menopauza), illetve egyes gyógyszerek mellékhatása is lehet (pl. szteroidok közepes vagy nagy dózisban hosszú időn keresztül).

Bár sokan úgy tekintenek a csontritkulásra, mint női betegségre, jelentős számú férfit is utolér. Magas azon egyének száma is, akik még nem oszteoporotikusak, csontsűrűségük azonban már kisebb.

– Általánosságban elmondható, hogy az oszteoporózis hatékony kezelése sok esetben nem könnyű, viszont sohasem túl késő, illetve sohasem túl korai az oszteoporózis elleni intézkedéseket elkezdeni – nyomatékosította a szakorvos.

Hogyan állapítható meg?

Oszteopéniáról („kevéscsontúság”) akkor beszélünk, amikor már kialakult egy kisfokú csonttömegvesztés, de ez még nem éri el az oszteoporózis súlyossági fokát. Az oszteopénia fokozott oszteoporóziskockázatot jelent, amely a csontsűrűséget (csontdenzitást) mérő vizsgálattal kimutatható.

– A legjobb szűrővizsgálat a duális energia-röntgenabsorptiometria. Ez az eljárás gyors, egyszerű és pontos eredményt ad a csontsűrűségről a gerinc, a csípő és a csukló területén, azaz a legveszélyeztetettebb területeken – írta a webbeteg.hu oldalon a szakember. A fentieken kívül más módszer is rendelkezésre áll, például az ultrahang és a kvantitatív komputertomográfia.

A csontritkulás veszélyei

Az oszteoporózis leggyakoribb és legsúlyosabb szövődménye a csonttörés. Leggyakrabban a gerinc, a combnyak, a medence és a csukló csontjait érinti. Bár a legtöbb beteg viszonylag jól kezelhető műtétileg, a combnyaktörés jelentős mozgáskorlátozottságot és halált is okozhat a műtét utáni szövődmények miatt.

A gerinc csigolyatesteinek összeroppanása esés vagy sérülés nélkül is kialakulhat, pusztán azért, mert a csigolyatestek csontállománya szinte elfogyott. Az összeroppanás súlyos fájdalommal járhat, és a felépülésig tartó út hosszú. Ha valakinek több ilyen jellegű törése van, néhány centivel csökkenhet a magassága.

KM
hirdetés