Kisvárda hírei

2014.06.18. 08:04

Megfizettük a hallgatás árát

Nyíregyháza - Több mint 1 milliárd forint jutalékot osztott szét a szerzők között a napokban az Artisjus.

Nyíregyháza - Több mint 1 milliárd forint jutalékot osztott szét a szerzők között a napokban az Artisjus.Több mint nyolcezer magyar dalszerző és jogutód kapott fizetést hétfőn az Artisjustól a magánmásolásokért 2013-ban beszedett 1,15 milliárdnyi üres hordozó jogdíjaiból.

Az idén a feloszthatónál 25 százalékkal kevesebb pénzt kapnak a zeneszerzők és szövegírók, mivel a magánmásolásokért a művészeket megillető jövedelmek negyedét egy tavaly év végi kormányzati döntést követően átterelik a Nemzeti Kulturális Alapba – adta hírül a Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület.


Mák István: A zsíros jogdíj-falatokat az agyonjátszott előadók kapják.


Ez az első olyan jogdíjkifizetés, amelynél minden egyes szerzőnek járó ilyen jogdíj 25 százaléka a Nemzeti Kulturális Alaphoz (NKA) került. A befolyt összeget a jogosultak érdekében kell felhasználnia az NKA-nak. Bár minden üres hordozó díját az Artisjus szedi be, az NKA-rész átutalása után megmaradt háromnegyednyi összeget már a közös jogkeze­lők osztják fel a képviseleti körükbe tartozó jogosultak között, a filmszerzőktől az előadókig, a filmproducerektől a hangfelvétel-kiadókig. Az Artisjus a zeneszerzői, szövegírói, írói jogdíjrészeket fizette ki a napokban.

Osztottak, szoroztak, utaltak

Az elvonás ellenére a felosztási alap mindössze 3 százalékkal kisebb a tavalyinál, kb. 1,15 milliárd forint. A felosztásnál és kifizetésnél 96 ezer zeneszám rádiós elhangzását, 55 ezer dal televíziós vetítését, 50 ezer zenemű letöltését vették figyelembe. Összesen 59 ezer zenemű részesült jogdíjban, és 8 ezer magyar dalszerző és jogutód kapott jutalékot. Az üres hanghordozó díjak 48%-át rádiós sugárzási adatok, 47%-át hangfelvétel-jogosítási adatok alapján, 5%-át legális online letöltési („download”) adatok alapján osztotta fel a szerzői egyesület.

Legendákat győznek le a tiszavirágok

– Nincs mákjuk a rockzenekaroknak… – panaszolta Mák István, a kisvárdai Radar együttes frontembere. – A rádiók jó ideje száműzték ezt a műfajt a repertoárjukból, mert szerintük a ma divatos „műanyag” zenére van igény.

– Szerintem a tálalással van a gond nem a menüvel, ezt bizonyítja az is, hogy országszerte a rockzenei koncerteken vannak a legtöbben! Sajnos ma irányítják az emberek ízlését, s a többség elfogadja, amit letolnak a torkán. A mai művi zenék tiszavirág-életűek, de a kiadóknak megéri pénzt invesztálni beléjük, hiszen a rádiók, tévék csak őket játsszák, így komoly bevételhez jutnak.

A zsíros jogdíj-falatokat a népszerű zenekarok, agyonjátszott előadók kapják, akik jelen vannak a médiában, a város- és falunapokon, különböző fesztiválokon, államilag támogatott rendezvényeken.

– Arra bátorítok mindenkit, hogy járjon koncertekre, és hallgassa meg a kevésbé ismert csapatok lemezeit, zenei anyagait is! Számtalan jó zenekar van, akiket méltánytalanul az ismeretlenség ködében tartanak a rádiók és a tévék!

 

Jogdíjpiramis

A magyar szerzők aránya a különböző „jövedelmi kategóriákban”:

1 millió Ft felett: 71 fő

500e – 1 millió Ft: 128 fő

200e – 500e Ft: 331 fő

100e – 200e Ft: 375 fő

50e – 100e Ft: 512 fő

20e – 50e Ft: 801 fő

10e – 20e Ft: 743 fő

5e – 10e Ft: 763 fő

3e – 5e Ft: 541 fő

3e-nél kevesebb: 3799 fő

 

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!