A dalai láma szerint a tibeti nemzet haldoklik

Kína halálos ítéletet mond a tibetiekre, ez az ősi nemzet és kulturális öröksége haldoklik – mondta a dalai láma vasárnap Tokióban, ahová pénteken érkezett egyhetes hivatalos látogatásra. A tibeti vallási vezető útja során buddhista szerzeteseket látogat meg, és több beszédet is mond a japán fővárosban.

A láma néhány nappal korábban úgy nyilatkozott, hogy elvesztette a reményt, hogy a jövőben lehetséges még hatékony párbeszéd Tibet képviselői, valamint a kínai hatóságok között. “Jelenleg Tibet egész területén olyan a helyzet, mintha katonai megszállás alatt állna a térség” – fogalmazott vasárnap Tokióban újságírók előtt a vallási vezető, hozzátéve: látszólag statáriális állapotok uralkodnak Tibetben. “Félelemről, terrorról és egy sor politikai átnevelésről panaszkodnak a térségben élők” – mondta a Nobel-békedíjas láma.

A 73 éves vallási vezető azt is elmondta, hogy a Pekinggel folytatott tárgyalások kudarca miatt a jövőben “félig-meddig” visszavonul. Előbb azonban november 17-ére egy találkozót hív össze, ahol Tibet Kínával kapcsolatos jövőbeli politikájáról szeretne eszmét cserélni. “Meghallgatjuk az emberek javaslatait, és utána úgy vélem, tisztábban látunk majd” – fogalmazott a száműzetésben élő láma, hozzátéve: teljesen nem kíván visszavonulni, de a kínai kormányzat miatt a jövőben nem tud “teljes és közvetlen felelősséget” vállalni a Tibetben történtekért.

A dalai láma Tibet 1959-es kínai megszállása óta Indiában él. Képviselői 2002 óta folytatnak tárgyalásokat a kínai hatóságokkal a megszállt területek jövőbeli státuszáról. A megbeszéléseken azonban eddig nem sikerült előrelépést elérni.

Címkék: , , ,hirdetés