A demencia nem válogat

Akt.:
A demens beteg ragaszkodik hozzátartozóihoz
A demens beteg ragaszkodik hozzátartozóihoz
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A cél: a betegségben szenvedők és családtagjaik korábbi életminőségének megőrzése.


A demencia, más néven idős kori elbutulás, nem válogat, bárki áldozatává válhat, társadalmi körülményektől, szociális és kulturális háttértől függetlenül mindenkit érinthet, így egyre többünk családtagjait és barátait is. A demencia nem természetes velejárója az öregedés folyamatának, nem korral járó tünet, hanem kialakult betegség, melynek még nem ismerjük a gyógymódját.

Fókuszban a felismerés

Szeptember 21-e az Alzhei­mer-kór elleni küzdelem világnapja. Ezen a napon figyelemfelhívó akciókat szerveznek, melyek célja: tudatosítani a demencia, az Alz­heimer-kór korai felismerésének fontosságát, azt, hogy miért kell minél előbb szakemberhez fordulni, megfelelően felkészülni a beteg állapotának követésére, gondozására.

Éppen ezért ismernünk kell a betegség árulkodó előjeleit. Minden ember más, a demencia is különbözően hat mindenkire, ezért nincs két olyan ember, aki egyforma kórtörténettel rendelkezne. A személyiség, az általános egészségi állapot és a társadalmi helyzet mind-mind meghatározzák a demencia egyénre gyakorolt hatásait. A kialakult betegség előrehaladását lassítani lehet megfelelő koncentrációt igénylő tevékenységekkel, kiegyensúlyozott táplálkozással, rendszeres mozgással.

Séta a belvárosban

Az Alzheimer-világnap alkalmából a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ, valamint az Idősekért és Fogyatékosokért Jószolgálat Alapítvány figyelemfelhívó városi sétát szervez szeptember 21-én 15 órától a Hotel Korona elől.

– KM –


A demencia tünetei:

Memóriazavar: a rövid távú memória romlik, feledékennyé válik.

Nehézségek a tevékenységekben: nehezen tudja ellátni mindennapi feladatait.

A nyelvi kifejezőkészség zavarai: egyszerű szavat elfelejt.

Időbeli és térbeli tájékozódás: ismerős környezetben is eltéved.

Változik személyisége: ingerlékennyé, gyanakvóvá válhat, észrevehetően csökken az ítélőképessége.


Nyíregyháza - Az Alzheimer-világnap alkalmából a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ, valamint az Idősekért és Fogyatékosokért Jószolgálat Alapítvány figyelemfelkeltő városi sétát szervez szeptember 21-én, pénteken 15 órától a nyíregyházi Hotel Korona elől. – A séta célja kifejezni szolidarit...
hirdetés