A devizahitelesek ügyében tárgyalt a Fidesz a Bankszövetséggel

A devizahitelesek ügyében tárgyalt a Fidesz a Bankszövetséggel
A nehéz helyzetbe került devizahitelesek védelmének alapelveiben egyetértés volt a Fidesz és a Bankszövetség pénteki egyeztetésén – hangzott el a tárgyalást követő sajtótájékoztatón. A legnagyobb vita a törlesztés futamidejének egyoldalú, automatikus meghosszabbítása kapcsán alakult ki.

A tartósan fizetésképtelenné vált hitelesek büntetőkamatának korlátozásában, illetve az üzleti hitelesek segítségének tilalmában közel volt a tárgyalófelek álláspontja – mondta a pénteki egyezetést követő sajtótájékoztatón a Fidesz gazdasági munkacsoportjának vezetője. Rogán Antal hozzátette: a középárfolyamos törlesztőrészlet számítás kérdésében is közeledtek a vélemények. A Fidesz tárgyalói a hitelkárosultakkal és a bankszféra képviselőivel is folytatja az egyeztetéseket.

A Bankszövetség elnöke kemény tárgyalásokra számít. Erdei Tamás szerint 100 ezer család került olyan helyzetbe, hogy biztosan nem tudja kifizetni a havi törlesztést. A legnehezebb helyzetben lévők problémáinak megoldására a kilakoltatási moratórium lejártáig, vagyis év végéig kell megoldást találni. Erdei Tamás hozzátette: állami beavatkozásra is szükség van, ám ez a 8 pontos javaslatcsomag önmagában nem képes megoldani a hitelezési problémákat.

– Független Hírügynökség –
hirdetés