A diákok szerint a nyelvtudás nem cél, hanem eszköz

A diákok szerint a nyelvtudás nem cél, hanem eszköz
© Fotó: KM
Nyíregyháza – Az OKTV, legyen szó bármilyen tantárgyról, kitartást, nagy szorgalmat és affinitást igényel.

Hatalmas sikert ért el az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen (OKTV) német nyelvből Ware Anna, a Kölcsey Ferenc Gimnázium diákja megnyerte a megmérettetést. A fiatal lány azt mondja, a felkészülés rengeteg időt vett igénybe.

– A feladatok fordulónként változtak, gyakorlásként nagyon sokat olvastam és hallgattam német szövegeket. Egy OKTV, legyen szó bármilyen tantárgyról, nagy szorgalmat és affinitást igényel – mondta lapunknak Anna. A végzős lánynak van már felsőfokú német és középfokú orosz nyelvvizsgája, brit származású édesapja révén pedig angolul is jól beszél. Ennek ellenére nem tartja elképzelhetetlennek, hogy később további nyelveket is megtanuljon. – A nyelvtudás tükröz egyfajta hozzáállást a világhoz – én ezért is szeretem annyira az idegen nyelveket.

Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás

A Zrínyi Ilona Gimnázium diákjai is jól szerepeltek az OKTV-n: Bur Eszter spanyol nyelvből hatodik, Balázs Attila német nyelvből a tizenhetedik helyezést érte el.

Eszter számára nem igényelt különösebb felkészülést a megmérettetés, hiszen az első forduló egybeesett a nyelvvizsgája időpontjával. – Leginkább a beszélgetős részre gyakoroltunk, de én tanórán kívül is készültem, megnéztem, milyen típusú feladatokra számíthatok majd – mondta Eszter, aki szerint a spanyol semmivel sem nehezebb a többi nyelvnél, sőt, dallamos, tanulható. Végzős diákként arra jutott, hogy a nyelv inkább eszköz, mint cél, így jelentkezését a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi gazdálkodás képzésére adta be, de tervei között szerepel, hogy az Erasmus program segítségével külföldi egyetemen tanulhasson, akár spanyol nyelvterületen is.

– Olyan típusú feladattal találkoztam a döntőben, amely a megszokottól eltérő szókincset igényelt, és amit azelőtt nem tanultam. Ettől függetlenül egyáltalán nem bántam meg, hogy elindultam, mert a felkészülés alatt nemcsak rengeteget gyakoroltam, de nagyon sok új dolgot is tanultam – mondta Attila, aki az Arany János Tehetséggondozó Programban vesz részt.
Egyetem és latin nyelv

– Szerinte az, ha valaki nehezebb helyzetből indul, mint a társai, nem jelenti azt, hogy nincsenek értékei, vagy tehetsége, ő pedig soha nem tapasztalt hátrányos megkülönböztetést. Azt mondja, ugyanannyi segítséget és támogatást kapott a tanáraitól, mint amennyit a hagyományos tantervű évfolyam diákjai. Szeretne eltölteni néhány évet német nyelvterületen, a tervei között szerepel az orvosi egyetem és az is, hogy megtanuljon latinul.

KM-SB
hirdetés