Helyi közélet

2016.06.21. 12:21

Elszaporodtak a gyilkos galócák Nyíregyházán - "Az elmúlt héten is hoztak be hozzám"

Nyíregyháza - Fokozottan figyeljenek a gombászok, ugyanis elszaporodott a gyilkos galóca.

Nyíregyháza - Fokozottan figyeljenek a gombászok, ugyanis elszaporodott a gyilkos galóca.

Gomba módra szaporodnak a gombavizsgálóhoz betérők. A mostani esős, párás időjárás jó táptalajt biztosít a boldogságot és tragédiát egyaránt magában hordozó gombafajoknak.

Könnyen összetéveszthető

Szószaporítás helyett íme, a NyírVV Nonprofit Kft. száraz közleménye: „Tisztelt Városlakók! Nyíregyháza zöldfelületein elszaporodtak az emberi életre is veszélyt jelentő mérgesgomba-fajok.

Kérjük, hogy saját és családtagjaik testi épségének megőrzéséért legyenek körültekintőek, és fokozott óvatossággal kezeljék a kalapos növényeket! A gyermekeknek ne engedjék, hogy leszedjék a gombákat, a gyűjtést követően pedig feltétlenül ellenőriztessék gombaszakellenőrrel! A veszélyes gombákat illetően a 80/414-414-es telefonszámon is bejelentést tehetnek”.

Hétfő reggel, Búza téri piaccsarnok, gombavizsgáló állomás. Ez a hét is jól kezdődik Gál Erzsébetnek. Megemeli a nem létező kalapját a betérő szedő előtt: akácpereszkével érkezett.

– Ritkán hoznak be ide ilyet. Rendkívül finom gombáról van szó, viszont nagyon vigyázni kell vele, mert könnyen összetéveszthető a fehér gyilkos galócával. Az a különbség, hogy a galócáknak gallérja és bocskora van, a lemezek a kalap széle felé szélesebbek, és nem teremnek telepített, tiszta akácosban. Az akácpereszkéhez hasonlít még a csipkés őzlábgomba és a tarlógomba, azok is gallérosak, de nem pikkelyes tönkűek, színük pedig nem lehet citromsárgás.

Életmentő szerepet tölt be

Újabb vendég lép be az ajtón, amely egyébként hétfőtől szombatig 7–13 óráig, vasárnaponként 7–11 van nyitva. Dudás Rolanddal váltják egymást, mindketten úgy ismerik a gombafajokat, mint a tenyerüket.

– Az elmúlt héten hoztak be hozzám gyilkos galócát. Természetesen nem tudta az illető, hogy mit szedett. A fehér lemezéről, a fehér hosszú gallérjáról és a bocskoráról, valamint az olajzöld fényes kalapjáról megismertem a veszedelmes gombát. A jó gombával együtt hozta, így azzal együtt dobtuk ki azonnal. Ha csak egy kis darab is érintkezik a mérgezőből az ehetővel, átragad rá, ezért meg kell semmisíteni! – adta ki az ukázt Gál Erzsébet.

Megemlítette, hogy zömmel szegfűgombát, őzlábgombát, csiperkét, vargányát és rókagombát szednek és vizsgáltatnak be az emberek. Erdő mellett nőtt fel, és alaposan feltérképezte, megismerte a természetet. Még egy gombamérgezésen is átesett, tehát tudja nagyon jól: amellett, hogy a gomba életre szóló élmény, nem játék.

Idestova huszonhárom esztendeje tette le a gombaszakértői vizsgát, azóta igyekszik minden érdeklődőnek segíteni. Tulajdonképpen életmentő szerepet tölt be, hisz ha épp gyilkos galócát tesznek elé gyanútlanul, azonnal lecsap rá, és likvidálja a mérges anyagot. Mindezt persze angyali nyugalommal teszi, ő ugyanis csak a dolgát végzi, nem mérges…

KM-LTL

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország június 21-i számában és a kelet.hu-.n

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában