Nyíregyháza

2019.09.16. 15:40

Húszezer adag étel fő a Kossuth téren

Körmös-csülkös pacalt, törtpaszulyt, fűszeres hagymás vért, lencsegulyást, kapros harcsagombócot és töltött lángost is kóstolhatnak a hétvégi Tirpák fesztiválra látogatók, akik természetesen desszertek közül is válogathatnak, így tökös-mákos rétest, almás lepényt, csörögét vagy strudlit is (v)ehetnek.

Nyíregyháza belvárosában hetedszer rendezik meg a nagyszabású gasztronómiai eseményt, amelyhez negyedszer csatlakozik kísérő eseményként a bogrács- és grillbajnokság.Szombaton a profik, vasárnap pedig az amatőrök sütnek-főznek a Kossuth téren, ahol a vendégek két nap alatt több mint ötvenféle étel közül választhatnak, és azért, hogy senki se maradjon éhen, a csapatok közel húszezer adag ételt készítenek el – ezeket 200, 300 és 500 forintos kóstolójegy ellenében a tér négy pontján vásárolhatják meg a fesztiválra érkezők.

Sütőtökös málé

– Szeretnénk megőrizni minden olyan hagyományt, amit az újratelepítéstől kezdődően ránk hagyományoztak elődeink, és ennek fontos része a gasztronómia – mondta az eseményt beharangozó hétfői sajtótájékoztatón dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere.

– Az eddigi fesztiválokhoz hasonlóan ezúttal is minden korosztálynak kínálunk programot: a kicsiket gyereksarok várja, lesznek egészségügyi mérések, koncertek (szombaton fellép a Szívtiproll, a Folkfusion band és a TNT, vasárnap a Mentha Project, a Karmapirin és a Fásy mulató énekesei lépnek színpadra), és ugyancsak a hagyományok jegyében meglepetéssel is kedveskedünk a résztvevőknek. Ez utóbbi a Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium oktatói és tanulói jóvoltából a város süteménye: egy 4000 szeletes sütőtökös málé. A süti felidézi a tirpák étkezési hagyományokat, ugyanakkor idényjellegű, és követi a modern gasztronómia vonalát. A 20 kilogramm kukoricalisztből, 240 kilogramm sütőtökből és 16 kilogramm tökmagból készült finomságot pirított tökmag morzsával hintik meg, a krémet pirított tökkockákkal teszik izgalmasabbá. Ezt vasárnap 11.30-tól kóstolhatják meg a rendezvényre látogatók – mondta az alpolgármester.

Elődeink ételei

– Ez már a hetedik fesztivál, így egy teljesen kiforrott rendezvény várja a nyíregyháziakat és a városba látogatókat szombaton és vasárnap – mondta Tóthné Medved Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség nyíregyházi régiójának elnöke.

– A street food korában talán még nagyobb jelentősége van annak, hogy a családoknak lehetőséget biztosítsunk arra, hogy megismerjék elődeink ételeit. Vigyáznunk kell az értékeinkre és a gasztronómia ezek közé tartozik – mondta az elnök, és hozzátette: örömteli, hogy a szakképző iskolák diákjai is részt vesznek a hétvégi programokon.

A látogatók nemcsak tirpák ételeket kóstolhatnak: a főzőcsapatok között lesz az eperjesi szakácsok és cukrászok klubja, Szatmárnémetit a Szatmári Kavirnyákok képviselik, de nagykaposi ízekkel is találkozhatunk. A programok szombaton és vasárnap is 10 órakor kezdődnek, de a kóstolójegyeket már 9 órától meg lehet vásárolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában