A DKSK mellett döntöttek

Ülést tartott szerdán délután a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége rendkívüli fellebbviteli és fegyelmi bizottsága.

A testület az MKOSZ elnökségét megillető felülvizsgálati jogkört gyakorolja, és ebben a minőségében tárgyalta a DKSK Miskolc női kosárlabdacsapatának felülvizsgálati kérelmét, amelyet a női tagozat versenybizottságának 2006. december 5-i ülésén hozott, a DKSK által megfellebbezett, de női tagozat intéző bizottsága által 2006. december 27-én helyben hagyott határozata ellen nyújtottak be, a diósgyőri klub hét sportolójának (Tyler, Borecká, Brantlová, Szávuly, Kovács K., Sárközi, Hajdu B.) visszavont játékengedélyeivel kapcsolatban. Az MKOSZ rendkívüli fellebbviteli és fegyelmi bizottságának elnöke, dr. Trinn Gábor arról tájékoztatta lapunkat, hogy a bizottság három tagjából ketten voltak jelen az ülésen, a távol lévő harmadik taggal telefonon konzultáltak, és ezt követően hozták meg a döntésüket.

A döntés

Hatályon kívül helyeztük a női tagozat versenybizottságának elsőfokú és a női tagozat intéző bizottságának másodfokon hozott, helybenhagyó decemberi, a DKSK Miskolcnak korábban kiadott játékengedélyek visszavonásával kapcsolatban hozott határozatát – jelentette ki dr. Trinn Gábor. – Az álláspontunk az, hogy így az ez ügyben 2006. október 17-én kiadott játékengedélyeket kell érvényesnek tekinteni, mert sem a versenybizottságnak, sem az intéző bizottságnak, sem az MKOSZ-nek a szabályzata nem tartalmaz olyan jogkört, ami a már kiadott játékengedélyek visszavonását, érvénytelenítését lehetővé tenné. Továbbá megállapítást nyert, hogy a női tagozat versenykiírásának 24.6-os pontjában foglaltak fennállnának, akkor sem lehetne a játékengedélyeket visszavonni, mert ebben a szabálypontban szereplő szankció csak az átigazolásokból való kizárásra ad lehetőséget, ez pedig nem azonos a játékengedélyek visszavonásával. Valamint a versenykiírásnak a játékengedélyek kiadására vonatkozó 9.2-es pontjának második bekezdése, és 9.7-es pont ellentmond egymásnak, és a Sporttörvény 9-es paragrafusának második bekezdésébe ütközik. Ugyanis a 9.2-esben az található, hogy a játékengedélyek kiadásának feltétele, hogy a kérelmező klub benyújtsa a játékossal megkötött szerződést, míg a 9.7-es azt tartalmazza, hogy a játékosokkal akkor lehet megkötni a szerződést, ha megvan a játékengedély. Egy egyébként ez utóbbit tartalmazza a Sporttörvény is. És még egy indok, ami a hatályon kívül helyezés mellett szólt: elvárható egy határozattól, hogy az tényállást és indoklást is tartalmazzon, sajnos ezen a tartalmi feltételeknek nem feleltek meg a decemberi női tagozati bizottsági határozatok.
hirdetés