A dohánytermesztőknél is munkaerőhiány van

Október elejéig tart a dohánybetakarítás
Október elejéig tart a dohánybetakarítás - © Fotók: Racskó Tibor
Ófehértó – Magyarországon az idén 3400 hektáron 6171 tonna dohányra szerződtek a termelők. A terméskilátások nem rosszak, ha az időjárás engedi betakarítani a teljes mennyiséget, akkor akár a szerződött felett is lehet a termés mennyisége – hangzott el azon a dohánytermesztési nyílt napon, melyet a napokban rendeztek Ófehértón.

Az eseményen a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége (MADOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is igyekezett kihangsúlyozni az ágazat fontosságát, hiszen a dohánytermesztés mintegy 10–12 ezer embernek ad munkát, alapvetően a hátrányos helyzetű térségekben, beleértve megyénket is.

Tervezhetőség, stabilitás

A nyílt napon többek közt elhangzott az is: a két szervezet az Európai Unió 2020 utáni Közös Agrárpolitikájának kidolgozása során folyamatosan lobbizik a dohánytermesztés újbóli uniós támogatásáért is. Ilyen források 2014-ig segítették a dohánytermelőket, azóta alapvetően csak nemzeti forrásokból adható erre támogatás. A magyar kormány élt is ezzel a lehetőségével, így tízezernél több munkavállaló megélhetése vált biztossá, főleg az átlagnál kedvezőtlenebb munkaerő-piaci helyzetű Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Az ófehértói eseményre meghívott szakemberek kiemelték: sok évtizedes negatív tapasztalattal szemben az idei támogatás mértéke már 2016 októberében ismert volt, ahogy a következő három évre vonatkozó tervekről is kaptak már tájékoztatást a gazdálkodók. Ez a kiszámíthatóság tervezhetőséget, stabilitást adhat a nagy élőmunkaerő-igényű ágazatnak.
– A kormány 2020-ig az eddig megszokott módon továbbra is támogatja a dohánytermesztők munkáját – fogalmazott a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára. Nagy István kifejtette, átmeneti nemzeti támogatásként a korábbi, hektáronkénti 600 ezer forint változatlan formában jár a gazdáknak. Hozzátette, a termesztést vállaló gazdák emellett a de minimis (csekély összegű) támogatási formából további 300 ezer forint kiegészítést kaphatnak, így egy hektárra összesen akár egymillió forint pénzbeli segítséghez juthatnak.

KMA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .


hirdetés