A Down-világnap üzenete: a különbségek elmosódnak

Kisari Károly, Seszták Oszkár, Pázmán Viktória, Kovács Károly és Hanusi Péter az adományátadással egybekötött világnapi megnyitón
Kisari Károly, Seszták Oszkár, Pázmán Viktória, Kovács Károly és Hanusi Péter az adományátadással egybekötött világnapi megnyitón - © Fotó: egyesület
Nyíregyháza – Csodavár TanácsadóPontok segítik a Mátészalkán és térségében élő gyermekek fejlesztését.

Van egy hely Nyíregyházán, ahol a gyerekeket minden nap csoda várja. A Down Egyesület Csodavárában fejlesztésre szoruló gyerkőcök és ép társaik mesés környezetben játszhatnak együtt, folyamatosan bizonyítva az egyesület hitvallását és a Down-szidróma világnapjához kapcsolt mottójukat: A különbség kisebb, mint gondolnád.

Elfogadóbb társadalom

– A Down-szindrómát a 21-es számú kromoszóma triplázódó osztódása okozza, ezért is választották több mint egy évtizeddel ezelőtt a világnap dátumának március 21-ét. A 21-e a 21. kromoszómát jelöli, az év harmadik hónapja pedig a 21-es triszómiára utal. A világnap célja felhívni a figyelmet a genetikai eltérésre és annak elfogadására – mondta Kisari Károly, az egyesület elnöke. A világnap alkalmat ad arra is, hogy a különbségek elmosódására, a korai fejlesztés fontosságára felhívjuk a figyelmet.

A világnap és Down-hét megnyitóján, hétfőn délelőtt a Csodavárban Kisari Károly arról is beszámolt: az idei év kiemelkedő eseménye lesz, hogy a tervek szerint ősszel Budapesten is megnyitják a Csodavár Fejlesztőházat, mert nagyon fontos, hogy a korai fejlesztéshez minden downos és egyéb értelmi lemaradással, fogyatékkal élő hozzájuthasson. Magyarországon évente 100–150 baba születik kromoszóma-rendellenességgel.

A rendezvény fővédnöke, Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke hozzátette: az egyesület munkája példaértékű, segítségükkel a megyében élő, Down-szindrómás gyermeket nevelő családok nem maradnak egyedül a problémáikkal.

– Nagyon fontos, hogy a többségi társadalom tagjai minél fiatalabb korban találkozzanak mozgássérült, értelmi fejlődésükben eltérő társaikkal. Az egyesület munkájának köszönhető, hogy ma a társadalom elfogadóbb a Down-szindrómásokkal szemben, s egyre több család dönt úgy, vállalja sérült gyermeke nevelését. A korai fejlesztéssel a Csodavár nagyon sokat tesz azért, hogy a gyermekek teljesebb életet élhessenek.

Pázmán Viktória, a Csodavár vezetője és fejlesztő gyógy­pedagógusa elmondta: a Down-szindróma világnapján és egész héten óvodai és iskolai csoportokat fogadnak.

Látni és megérteni

– A célunk, hogy az ép gyerekek találkozzanak mássággal élő társaikkal, lássák, tudják és megértsék, milyen az, ha valaki tőlük eltérően fejlődik, ezért nem csupán a Down-szindrómára hívjuk fel a figyelmet, hanem együttműködünk a vakok megyei egyesületével és a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjával. A gyerekek az érzékenyítő foglalkozásokon kipróbálhatják, milyen az, ha nem lát az ember vagy kerekesszékbe kényszerül – fogalmazott Pázmán Viktória.
Jelentős adomány a tanácsadópontnak

A világnap kiváló apropó volt arra, hogy az egyesület és a mátészalkai Eszat Kft. között kötött megállapodást megújítsák. A cég másfél millió forintot adományoz olyan tanácsadópontok létrehozására, melyek a Mátészalkán és térségében élő 5 éves kor alatti gyermekek fejlesztését szolgálják majd. Kovács Károly ügyvezető hangsúlyozta, örömmel álltak a kezdeményezés mellé és segítik a tanácsadópontok működését.

Hanusi Péter, Mátészalka polgármestere a köszönet mellett arról is szólt, hogy a Csodavár munkatársai a 2015/16-os időszakban 62 gyermeket vizsgáltak meg, s kiderült, több mint 20 gyermeknek van szüksége fejlesztésre. A szakemberek tanácsai a családoknak nagyon nagy segítséget jelentenek. A megfelelő ellátás segíti a gyermekek integrációját, hiánypótló a Csodavár TanácsadóPontok munkája – mondta.

KM
hirdetés