A drogokról beszélgettünk

A drogokról beszélgettünk
Március 23-án egy órán át élőben kérdezhették VIP-Chatünkön Juhászné Ceglédi Tündét és Dudás Pétert a drogokról, annak büntetési tételeiről.

 

vendeg_adminisztrator: Üdvözöljük vendégeinket, várjuk a kérdéseket!

vendeg_Mókica82: Jó napot kívánok! Önök szerint mi a különbség a legális és az illegális drogok közt?

Ceglédi_Tünde_Dudás_Péter: CP:a társadalom hozzáállását illete a törvényi meghatározást tükrözi. Szerhasználat szempontjából nincs különbség a legális és illegális drogok között, mert hatása mindkettőnek káros.

Ceglédi_Tünde_Dudás_Péter: DP: tegyük azt hozzá, hogy a legális drogok egy része nagyobb mennyiséggel is fogyasztható rövidtávú következmények nélkül, míg az illegális drogok egy része kis mennyiségben is halálos lehet.

vendeg_Belfegorka: Mit gondolnak azokról (kendermagosok), akik legalizálni akarják a könnyű drogokat?

Ceglédi_Tünde_Dudás_Péter: DP: Szerintem nincsen nehéz és könnyű drog.

Ceglédi_Tünde_Dudás_Péter: CT: pontosan elég károsító hatás éri az embereket, amik ellen nem tudunk védekezni, ezért nem szükséges, hogy egyéb anyagok legalizálva legyenek.

Ceglédi_Tünde_Dudás_Péter: DP: Ha elfogadjuk azt, hogy van könnyű drog, akkor az melegágya a nehézdrogra való áttérésnek.

vendeg_Mókica82: Magyarul: ha a társadalom ugyanúgy elfogadná a marihuánát mint a pálinkát, akkor ugyanott lennénk

Ceglédi_Tünde_Dudás_Péter: CT: Mi az, hogy ugyanott lennénk? Akkor hol lennénk?

Ceglédi_Tünde_Dudás_Péter: DT: Ön eldöntheti a kérdést, ha rászokik mind a kettőre, biztos vagyok benne, hogy a marihuánáról csak szakember segítségével fog tudni leszokni, és a szakember azt fogja mondani Önnek, hogy nem gyógyult, ha hanem tünetmentes.

Ceglédi_Tünde_Dudás_Péter: CT: És a pálinkaivás önmagában nem biztos, hogy alkoholizmus.

vendeg_v-vega: Honnan lehet felismerni a füves cigi szagát ha ilyet szívnak mellettem egy szórakozóhelyen? és hat e rám ha én is beszívom ott az egyén mellett?

Ceglédi_Tünde_Dudás_Péter: CT: Nyers fűre emlékeztető illata van. A passzív dohányzáshoz hasonlóan a marihuánás cigaretta füstje is károsítja a szervezetet.

Ceglédi_Tünde_Dudás_Péter: DP: Ha nem az illatról, akkor ránézésre is eldöntheti, mert a “dohányzó” szeme piros, pupillája tág és kezd furcsán viselkedni.

vendeg_Mókica82: Természetesen, létezik kulturált alkoholfogyasztás, de ha valaki havonta elszív egy jointot, az már drogfüggőség? Egyáltalán, létezik-e kulturált kábítószer fogyasztás?

Ceglédi_Tünde_Dudás_Péter: CT: Létezik “kulturált kábítószer fogyasztás” azokban a kultúrákban, ahol több évszázados múltra tekint vissza, és a törzsi szertartások meghatározzák, hogy ki hol és milyen körülmények között használhat szereket, de megjegyezhetjük itt is, hogy a függőség kialakulása fennáll.

Ceglédi_Tünde_Dudás_Péter: DP: a drogfüggőség a marihuánás cigarettánál a THC-tartalmontól függ. Így a “kulturált drogfogyasztás” is lehet drogfüggőség.

vendeg_Kazmer_ka: Most akkor ki a bűnöző, aki fogyasztja a drogot, vagy aki terjeszti?

Ceglédi_Tünde_Dudás_Péter: DP: A terjesztőkhöz az út a fogyasztókon keresztül is vezethet. Ha egy fogyasztó ellen rendőrségi eljárás indul akkor először tisztázni kell, hogy egyben nem terjesztő is (elég gyakori).

vendeg_bey: Jelenleg is az a tendencia, hogy egyre fiatalabb korosztály érintett a kábítószer-fogyasztásban?

Ceglédi_Tünde_Dudás_Péter: CT: Igen. Kell erről mesélni? A drogambulancia statisztikai adatai is igazolják, hogy egyre nő a 15 és 19 korosztályba tartozók száma. Ha valaki 15 évesen kerül a drogambulanciára, vajon mikor kezdett el kábítószerezni.

Ceglédi_Tünde_Dudás_Péter: DP: Különben a kezeltek kétharmada 24 éven aluli és 31 év alatti a 95%-uk.

vendeg_v-vega: És mi a helyzet akkor, ha a hatása rajtam is kijön és utána este hazafelé rendőri igazoltatásra kerül sor? Mert a sajnos már tapasztaltam azt az illatot amit az imént leírt!

Ceglédi_Tünde_Dudás_Péter: DP: A rendőr a személy viselkedése alapján dönt arról, hogy szükség van-e valamilyen intézkedésre.

vendeg_bey: Hatásos lehet a megelőzés e korosztály körében?

Ceglédi_Tünde_Dudás_Péter: CT: reméljük, hogy hosszútávon igen, ebben fontos szerepe van a kortárs segítőknek.

vendeg_illuminátor: Miskolcon mennyi kábítószerest tart nyilván a Drogambulancia, és mennyit a rendőrség? 😉

Ceglédi_Tünde_Dudás_Péter: CT: 1800 felett van a nyilvántartott kábítószereseink száma, ennek kb egyharmada Miskolc város és környékéről származik. (drogambulancia)

Ceglédi_Tünde_Dudás_Péter: DP: A rendőrség nem tart nyilván drogosokat, amennyiben fogyasztás vagy terjesztés miatt rendőri eljárás indul, akkor bűnelkövetőként szerepelnek.

vendeg_katika_120: Hogyan tud bizalmi viszonyt kialakítani egy rendőr a drogosokkal, ha neki hivatalból üldöznie kell?

Ceglédi_Tünde_Dudás_Péter: DP: A rendőrség elsősorban primer megelőzést folytat, általában foglalkozik például a fiatalokkal, hogy mondjanak nemet és ne váljanak szenvedélybetegekké. Bizalmi viszonyt szeretnénk kialakítani a fiatalsággal. A rendőrségnek külön van felderítési feladata és bűnmegelőzési feladata. Van egy egység, amely a legálisan kint lévő kábítószerek felügyeletével foglalkozik, például morfin gyógyszerek ellenőrzése gyógyszertárakban.

WolfBlitz: de ezt szerintem abszolút nem lehet megoldani, hiszen mindenki tudja hogy a tiltott gyümölcs a legédesebb, és úgy is ki fogja próbálni aki kíváncsi s azután dönt h kell e neki vagy sem

Ceglédi_Tünde_Dudás_Péter: DP: azután már nem ő dönti el, hanem a szervezete.

Ceglédi_Tünde_Dudás_Péter: CT: Nem az egyszeri kipróbálásról van szó, hanem a hatásról melyet a drog kivált. És az sajnos csalóka.

Ceglédi_Tünde_Dudás_Péter: DP: Minden függő először egyszer kipróbálta…

WolfBlitz: szerény véleményem szerint nem kellene ezekre adófizetők pénzéből milliókat költeni, hanem valamiféle regisztrációs adatbázis létrehozása célszerűbb lenne, de ez csak az én privát véleményem szerintem ez minden kérdéssorból kiderül hogy szinte 10ből 9fiatal már próbálta és az is hogy 10 fiatalból csak 3-4 válik függővé

vendeg_Belfegorka: Nem gondolják azt, hogy miként az Egyesült Államokban megbukott az alkoholtilalom, egyszer megbukik a drogtilalom is? Az alkohol káros az egészségre, mégis meghátrált az állam…

Ceglédi_Tünde_Dudás_Péter: DP: A társadalmat nem lehet szenvedélybetegségekre építeni. Kínában a XX. század elején egy teljes emberöltő problémája volt a kábítószerfüggőség, a tiltás a társadalom elemi érdeke.

Ceglédi_Tünde_Dudás_Péter: CT: A szabályokat és a határokat meg kell tanítani.

Ceglédi_Tünde_Dudás_Péter: DP: Az alkoholfogyasztást nem lehet a drogfogyasztás következményeivel összehasonlítani. A drogok hatóanyaga milligrammos nagyságrendben közvetlenül hat az emberi pszichikumra.

Ceglédi_Tünde_Dudás_Péter: WolfBlitznek válasz: CT: van e egy jó ötlete, hogy hogyan lehet a drogfogyasztókat regisztrálni? Vegye figyelembe az adatvédelmi törvényt is.

cmiyako9: Egyre több fiatal találkozik a droggal. Mondjon biztos tippet az elkerülésre! (de ami tényleg használ!)

Ceglédi_Tünde_Dudás_Péter: CT: Nem kell kipróbálni. Szerezzen máshol örömöt.

Ceglédi_Tünde_Dudás_Péter: DP: Ha Ön felnőtt, beszélgessen gyermekével, időközönként ellenőrizze baráti körét.

vendeg_bey: Van összefüggés az életszínvonal és a fogyasztók száma között egyes térségekben, vagy teljesen független egymástól?

Ceglédi_Tünde_Dudás_Péter: CT: Igazából nincs.

Ceglédi_Tünde_Dudás_Péter: DP: A megye szociálisan hátrányos helyzetű, mégis a fogyasztók 20%-a drága heroint fogyaszt a mi megyénkben.

Ceglédi_Tünde_Dudás_Péter: CT: Ha valaki függő, nem számít az anyagi háttér, úgyis megszerzi az anyagot.

cmiyako9: Mindig azt hallom, hogy “csak egy szálat”!  És ha más nem tud ellenállni??? Miért baj, ha elszívok egy füves cigit. Hollandiában lehet? Itt miért nem?

Ceglédi_Tünde_Dudás_Péter: CT: A Holland kormány a nagy liberalizmusa miatt küszködik a megelőzéssel.

Ceglédi_Tünde_Dudás_Péter: DP: Készítsünk egy skálát, Hollandiában szabad, Taiföldön halálos ítélet vár rá. Helyezze a többi országot a kettő közé. kérdésem, miért pont Hollandia?

vendeg_v-vega: Hogy lehet az, hogy amikor valaki a hasában viszi a kábítószert akkor mindig egy tasakocska “véletlenül” kinyílik? Ezek az úgynevezett csali emberek? Amíg vele foglalkoznak addig átmegy öt másik?

Ceglédi_Tünde_Dudás_Péter: DP: Szerintem a baleset következménye, hogy azonnal felderítik. Mindenképp értékesebb a szállítmány megérkezése, minthogy elveszítse a tesben lévő dolgot. Ez anyagi oldalról is egyértelmű, hogy inkább balesetről van szó.

achoos: milyen drogot használ a többség, aki a drogambulancián nyilván van tartva?? ( kemény v. könnyű)

Ceglédi_Tünde_Dudás_Péter: CT: Adataink szerint több mint 48%-uk fű fogyasztó. Kb 25%-uk disco-drogokat használ.

T3naglia: DP: ha annyira küszködik a holland kormány a “nagy liberalizmusa miatt”, akkor hogy-hogy nálunk a több fogyasztó?

Ceglédi_Tünde_Dudás_Péter: DP: Hollandiában biztosan több a fogyasztó, de azt nem tudhatjuk pontosan, hogy mennyi egyik országban sem.

cmiyako9: Egy fű az liberalizmus?  

Ceglédi_Tünde_Dudás_Péter: DP: Hollandiában csak meghatározott helyen, meghatározott körülmények között és államilag ellenőrzött anyagot lehet használni.

Ceglédi_Tünde_Dudás_Péter: CT: Egy szál füvet nem lehet tiltani és megengedni, hiszen akkor ki mondja meg, hogy hol a határ. a szájában mindig csak egy szál füves cigi van…

vendeg_ped: Jó napot! Önök mit tapasztalnak, mennyire befogadókészek a fiatalok az Önök intelmeire? Gondolom tartanak előadásokat iskolákban.

Ceglédi_Tünde_Dudás_Péter: DP: Van ifjúságvédelmi programunk 1-10. osztályig minden megyei iskolában BECCARIA néven. Ezzel együtt hisszük ha egy-két fiatalnak elmondjuk a drogok negatív hatását, akkor ő saját környezetében sokkal jobban meggyőzi társait. Ez az amit Tünde kortársképzőnek nevezett.

Ceglédi_Tünde_Dudás_Péter: CT: Az előadások önmagukban kevésbé hatékonyak, itt komplex drogprevenciós foglalkozásokról van szó. Amit kiscsoportos formában valósítunk meg és ez vonzó a fiatalok számára.

cmiyako9: DP: Legutóbb október elsején voltam Hollandiában. Ott még az utcán is nyíltan adják-veszik a drogot. Ehhez mit szól a rendőrség?

Ceglédi_Tünde_Dudás_Péter: DP: Higgye el, a holland rendőrség küzd ellene. Mi sokkal jobb helyzetben vagyunk még. A növényekből kinyert anyag az mind drog. Pl. a rózsakölni is. (Természetesen az nem fogasztható.)

cmiyako9: CT: Ha hozzászokunk a szerhez, akkor már tényleg nincs visszaút? Nem gyógyítható?

Ceglédi_Tünde_Dudás_Péter: CT: Szermentessé tehető az illető, akár hosszútávon is, de a visszaesés veszélye mindig megmarad.

vendeg_katika_120: Mi a véleménye arról, hogy egy felmérés szerint a rendőrök nagy része is fogyasztott már drogot?

Ceglédi_Tünde_Dudás_Péter: DP: Nem készült ilyen felmérés.

vendeg_Mókica82: a trainspotting című kultfilmben van egy olyan mondat, hogy “a c-vitamint is bevettük volna, ha illegális” – nem ez a titka az egésznek?

Ceglédi_Tünde_Dudás_Péter: CT: nem vagyunk egyformák, a kockázatkeresők valóban élvezik ha tiltott gyümölcsöt esznek, de akik nem szeretik a veszélyt, azok inkább maradnak a földön.

T3naglia: a portugáliai fociEB n az angol huligánoknak megengedték a fű használatát az országban, CSAK HOGY NE VEREKEDJENEK…. hogy is van ez?  szal… inkább szivjanak mint igyanak?

Ceglédi_Tünde_Dudás_Péter: DP: Ezt nem hiszem el. Az adott országban érvényes jogszabályok minden ott tartózkodóra vonatkoznak.

vendeg_adminisztrator: Utolsó kérdés következik:

vendeg_kiskivancsi: maguk már fogyasztottak kábszert?

Ceglédi_Tünde_Dudás_Péter: CT: Legálist igen.

Ceglédi_Tünde_Dudás_Péter: DP: Sört ittam már, finom volt.

Ceglédi_Tünde_Dudás_Péter: Köszönjük szépen az érdeklődést, a kérdéseket.

vendeg_adminisztrator: Köszönjük a kérdéseket és a válaszokat, a chat teljes szövege hamarosan olvasható lesz portálunkon.

Ceglédi_Tünde_Dudás_Péter: DP: Kívánjuk, hogy ne váljanak bűnelkövetővé, szenvedélybeteggé és áldozattá.

  • Bővebben a témáról itt olvashat  • hirdetés