A fából készült hajtánytól a kerékpárutak hálózatáig

A fából készült hajtánytól a kerékpárutak hálózatáig
© Fotó: KM
Nyíregyháza – Teljes kör: újabb kerékpárút-fejlesztés indulhat el a megyében.

A kerékpárosok már hetek óta tesztelik és örömmel használják a Nyíregyházát Tokajjal összekötő kerékpárutat. Az eddig hiányzó 21,5 kilométeres szakasz megépülésével összefüggő aszfaltrétegen 30 kilométert tehetnek meg a bringások biztonságos körülmények között. A 2,6 milliárd forintos beruházás csütörtöki ünnepélyes átadásán kiderült, lehet álmodni és lehet még nagyobbat álmodni, ha arról van szó, merre kerekezzünk a jövőben.

– A Nyíregyháza–Tokaj kerékpárút megépítése a kormány és a város között 2014-ben létrejött Modern városok programja megállapodás első pontjaként szerepelt – emlékeztetett az ünnepségen dr. Kovács Ferenc, a megyeszékhely polgármestere. – A helyi kerékpáros fejlesztésekkel sikerült több városrészt (Örökösföldet, Nyírszőlőst, Sóstót, Érkertet) bekapcsolni a több mint 50 kilométer hosszú városi hálózatba, ez bővült ki most a Tokajig tartó kerékpárúttal – tette hozzá. Megjegyezte: bízik benne, hogy ez egy mintaértékű, példamutató beruházás, melyet újabbak követhetnek, s városokat, településeket, térségeket köthetnek össze. A városvezető azt mondta: ehhez az úthoz hasonlóan nagyszerű lenne, ha a Nyíregyházát Máriapóccsal és Nyírbátorral összekötő szakasz is megépülne. Ennek egyes elemei már elkészültek, Nyíregyháza örömmel venne részt a folytatásban – fogalmazott.

– Ettől sokkal nagyobbat álmodtam! – ezt már Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter mondta, s kifejtette: teljes megyei kört szeretnének létrehozni, Nyíregyházától kiindulva Tokajon keresztül Tiszabecsig vezetne a bicikliút, amely innen Nyírbátort és Máriapócsot érintve térne vissza a megyeszékhelyre. – A kerékpárút megépítése a települések példaértékű összefogására is bizonyíték, így kell ezt a megyét arra a helyre és oda tenni, ahová nagyságából és elhelyezkedéséből adódóan való – vélekedett a miniszter.

Történelmi időutazásra vitte a jelenlévőket dr. Vinnai Győző, a térség országgyűlési képviselője, aki felidézte: éppen 200 évvel ezelőtt fából készült el az első kerékpár, azaz a hajtány. A pedál és fék nélküli szerkezet nem volt biztonságos, erre 70 évet kellett várni, majd amikor gumiabroncs is került rá, elindult a bicikli a világhódító útjára.

– Ma a kerékpár nemcsak közlekedési, hanem sport- és szabadidős eszköz is, éppen ezért nagyon fontos, hogy biztonságos kerékpárutak épüljenek – hangsúlyozta, és érdekességként elmondta: egy ismerőse az egyik vasárnap délelőtt megszámolta, 300-an indultak el az új kerékpárúton Tokajba, ez pedig egyértelműen bizonyítja, milyen fontos és népszerű ez az összesen 30 kilométeres út.

A rendezvény zárásaként Szocska Ábel apostoli kormányzó áldotta meg a biciklisztrádát, amely összeköti Nyíregyházát, Nyírteleket, Tiszanagyfalut, Rakamazt és Tokajt.

KM-BM
hirdetés