A fagyok előtt vigyük be a cserepes növényeket!

Akt.:
Előtérbe kerülnek az örökzöldek
Előtérbe kerülnek az örökzöldek - © Illusztráció: KM-Archív
Nyíregyháza – November az ősz utolsó hónapja, és igen, még ilyenkor is bőven akad teendőnk a kertben. Ebben az időszakban örökzöldjeink nagyobb hangsúlyt kapnak a kopaszodó növényeink közt, ilyenkor különösen jó rájuk nézni, és még dolgunk sincs velük.

A megfelelő helyre

Ősszel elültethetjük a hagymákat is, hogy tavasszal örömünket leljük ragyogó színű virágaikban. A tavasz hírnökeit a megfelelő helyre kell ültetni ahhoz, hogy jól fejlődjenek és virágozzanak. A hagymákat magasságuk két-háromszorosának megfelelő mélységbe kell ültetni.

Ha a cserjék sárgulásnak indulnak, lehajlanak az ágaik vagy öregedni kezdenek, ideje visszavágni őket. A növény ugyanis ilyenkor visszaszívja nedveit a gyökereibe. Ha nem vágjuk vissza, elhalhat. A lombjukat vesztett ribiszke- és köszmétebokrok vagy a birsbokrok ritkítómetszését is ilyenkor érdemes megtenni. A sövényeket utoljára ősszel kell visszavágni, hogy megelőzzük a korhadást a nedvesség felgyülemlése esetén. A lehullott faleveleket is érdemes eltávolítani a sövényről azért, hogy elegendő friss levegőhöz és napfényhez jusson télen is, különben korhadásnak indulhat.

A nyáron kint tartott cserepes növényeket vigyük be még a fagyok előtt, vagy tegyük őket védett helyre! A fűtött lakások száraz klímája nem kedvező az eredetileg trópusi, párás, félárnyékos, mérsékelten meleg környezetben élő szobanövények számára. Ezért aztán vagy sokat kell öntözgetni, permetezni és a fűtést szabályozni növényeink számára, vagy ha ez nem lehetséges, sárgulnak, foltosodnak, hullajtják leveleiket. Érdemes szobanövényeink számára a lakásban ablakszekrényt, klímaszekrényt építeni, ahol úgy szabályozhatjuk a hőmérsékletet és a páratartalmat, ahogy az a legkedvezőbb.

KM

Címkék: , , ,hirdetés