A fegyver óriási felelősség a kézben

Tiszta fejjel kell mérlegelni a fegyver használatát
Tiszta fejjel kell mérlegelni a fegyver használatát
Nyíregyháza – Megyénkben is sok tagja van a vadászok társadalmának, fiatalok és idősek egyaránt vannak közöttük. De vajon hogyan lesz valaki vadász, milyen utat kell bejárnia, hogy Nimród követője lehessen? Ezzel a kérdéssel kerestük meg Fazekas Gergelyt, a vadászkamara megyei titkárát.

Állami vadászvizsga kell

– Röviden akár azt is mondhatnám, hogy az illető bejelentkezik vadásztanfolyamra, leteszi a vadászvizsgát, fegyvert vesz, s már lehet is vadászni. A valóságban ez egy kicsit összetettebb dolog. Az egyik professzorom szavaival élve valaki vagy vadász, vagy pedig az lesz. S valahol igaza volt. A vadász vagy olyan csillagzat alatt születik, hogy a kezdetektől érdekli a dolog, a családja meg értetlenül nézi, hogy a szép reményű, villanyszerelő-jelölt csemetéjüket miért vonzza annyira a csúzli meg a természet, vagy pedig úgy tanulja el fiatalabb vagy akár idősebb korban valamelyik vadász ismerősétől a vadászat mikéntjét és dönt mellette – mondta a szakember.

– Akárhogyan is van, a vadászatot elsősorban tanulni kell. Nem csak a vad elejtésének módszereit, hanem első sorban azt, hogy mit lehet és mit szabad egy vadásznak. A lehetőségek tárháza végtelen, de azt, hogy ebből mit szabad, azt a vadásztársak, az etika és nem utolsó sorban a mindenkori törvények határozzák meg. Ma csak az vadászhat jogszerűen, aki állami vadászvizsgát tett. Az állami vadászvizsga olyan, mint a jogosítvány. Ha megszereztük, elmondhatjuk, hogy tudjuk az alapokat, ami elegendő ahhoz, hogy égbe kiáltó butaságot ne csináljunk. De a gyakorlat és az idősebb társak lesznek az igazi tanítómesterek.

Elmélet és gyakorlat

A vadásszá válás folyamatának első lépése a felkészítő tanfolyam. Itt 100 óra alatt el tudja a jelölt sajátítani a legfontosabb ismereteket a vadfajokról, vadászati módokról, vadbetegségekről és nem utolsó sorban a biztonságos fegyverkezelésről. Ezt gyakorlati foglalkozások hivatottak elmélyíteni. Ha a tanfolyamot sikeresen vette a hallgató, akkor következhet az erőpróba, vagyis az állami vadászvizsga.

KM


Mielőtt jelentkeznénk

– A fegyver óriási felelősség. Éppen ezért nem is való mindenkinek, és itt nem elsősorban a pénzügyi vonzatára gondolok. Sokkal inkább arra, hogy azt a felelősséget átérezni, ami egy lövés útjára engedéséhez szükséges, nem mindenki képes. Márpedig, aki erre képtelen, az veszélyt jelent nemcsak magára, hanem másokra is. Ezért jól gondolja meg mindenki, mielőtt felemeli a kagylót, hogy bejelentkezzen a felkészítő tanfolyamra.
hirdetés