A Fehér Házon már nincs félárbócon a zászlót John McCain halála miatt

Akt.:
Washington – A Fehér Házon hétfőn már nem engedték félárbócra a zászlót a szombaton elhunyt John McCain szenátor halála miatt.

Az amerikai szenátus két vezető politikusa, Mitch McConnell, a republikánus frakció és Chuck Schumer a demokrata párti politikusok csoportjának vezetője együttesen intézett felhívást a Fehér Házhoz, hogy engedje félárbocra a nemzeti lobogót, és hagyja így jövő szombatig, John McCain búcsúztatási szertartásának végéig.

Egyes kommentárok ezzel kapcsolatban Donald Trump elnök és John McCain ellentmondásos viszonyát boncolgatják.

A szenátor szombati halála óta több kommentár és elemzés is felemlegeti, hogy az elnök és a néhai arizonai szenátor – bár mindketten a Republikánus Párt politikusai – többször és élesen ütközött egymással, lényegében azóta, hogy Donald Trump bejelentette indulását az elnökjelöltségért. Trump a kampány idején például azt mondta, hogy a vietnami háborúban öt évet hadifogságban töltött és többször megkínzott McCain nem is volt háborús hős, mert szerinte az a hős, aki nem esik fogságba.

Elnökjelöltté választása után McCain is támogatásáról biztosította Donald Trumpot, ám ezt visszavonta, amikor Trumpról nyilvánosságra került egy évekkel korábbi videó, amelyen az akkor még üzletember Trump sértő megjegyzéseket tett nőkre. Éles volt a konfrontáció akkor is, amikor 2017 őszén John McCain voksán múlt az előző elnök, Barack Obama nevével fémjelzett egészségbiztosítási törvény visszavonása és a szenátor nemmel szavazott.

John McCain erőteljesen bírálta az elnök Oroszországgal kapcsolatos politikáját és különösen élesen fogalmazott a Helsinkiben tartott amerikai-orosz csúcstalálkozóról, ahol Trump arról beszélt, hogy hisz Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, amikor azt állítja, hogy Moszkva nem avatkozott be a 2016-os amerikai választási folyamatba. “Emberemlékezet óta ez volt egy amerikai elnök legszégyenletesebb megnyilvánulása” – írta közleményében McCain és a csúcstalálkozót “tragikus tévedésnek” minősítette.

A kommentátorok megjegyzik: Donald Trump szombaton ugyan Twitter-bejegyzésben fejezte ki részvétét, de a Fehér Ház nem adott ki külön közleményt John McCain halálakor.

A The Washington Post értesülései szerint John Kelly, a Fehér Ház kabinetfőnöke és Sarah Huckabee Sanders szóvivő szombaton este sürgette az elnököt, hogy adjon ki közleményt a szenátor elhunyta alkalmából, méltatva katonai érdemeit és szenátusban végzett munkáját, és nevezze “hősnek” a néhai politikust. A hivatalos közlemény szövege már John McCain halála előtt elkészült, szombaton este Sarah Huckabee Sanders és munkatársai még “fésültek” a szövegen, és aláírásra készítették elő az elnöknek, de végül nem adták ki. Donald Trump ragaszkodott ahhoz, hogy csak a rövid – McCain méltatását mellőző – Twitter-üzenetet tegye közzé.

A Fehér Ház az alelnök és a kormányzat egyes tagjai megemlékező és az elhunyt szenátort méltató közleményeit tette közzé.

A McCain család kifejezett kérése volt egyébként, hogy a szenátort a kormányzat nevében ne Donald Trump, hanem Mike Pence alelnök búcsúztassa.

– MTI –
hirdetés