A fejlesztések éve a megyei könyvtárban

Akt.:
Új funkciót kap a központi könyvtár olvasóterme is
Új funkciót kap a központi könyvtár olvasóterme is - © illusztráció: a szerző
Nyíregyháza – Sokan, sokszor temették már a könyveket, ám hogy a 21. század sem fogott rajtuk, sok más mellett bizonyítja a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei könyvtárak évről évre növekvő látogatottsága is.

Tavaly több mint 190 ezren vették igénybe a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár szolgáltatásait. Bár a mutató több mint ­negyedével javult az egy évvel korábbihoz képest, a fejlődés nem áll meg: egy nyertes pályázatnak köszönhetően a napokban közel 120 millió forint érkezett az intézmény számlájára, amiből a Vécsey utcai fiókkönyvtár is megújul.

Négyszázezer dokumentum

– Két év alatt 6,2 százalékkal nőtt a beiratkozók száma, s további emelkedés várható az olvasóbarát szabályzatnak, a szélesebb választéknak, a rövidebb nyári szünetnek köszönhetően – vette számba érdeklődésünkre az eredményeket Tomasovszki Anita. A könyvtárigazgató kiemelte: az olvasók mellett a kölcsönzések száma is emelkedett, mégpedig azért, mert a 400 ezres dokumentumállományt az igényeknek megfelelően folyamatosan gondozzák, s hozzátette, a rendezvények száma 20 százalékkal emelkedett, a látogatók száma meghaladta a 30 ezret.

– A mutatók az egész megyében, nem csak a székhelyén javultak. Mostanra 187 településsel kötöttünk együttműködési megállapodást könyvtári, illetve könyvtárbuszos szolgáltatások nyújtására, rendezvények szervezésére, a szolgáltatóhelyek fejlesztésére. Ezeken a településeken tavaly a könyvtárlátogatók száma megközelítette a 180 ezret.

Átalakul az olvasóterem

– Az idei év a fejlesztéseké, s ezt legfőképpen A könyvtári intézményrendszer tanulást segítő infrastrukturális fejlesztései elnevezésű projekt keretében elnyert 118 millió forintos uniós támogatás alapozza meg – tért rá a jövőre Tomasovszki Anita.

– A leglátványosabb a Vécsey utcai fiókkönyvtár felújítása lesz: az egész épület az élethosszig tartó tanulást fogja támogatni, immár 21. századi körülmények között. Az átalakítások egy egybefüggő, variálható, különböző oktatási formákat lehetővé tevő teret, akadálymentesített épületet eredményeznek, s a nyílászáróktól a bútorokig mindent kicserélnek. A kiviteli tervek elkészültek, reményeim szerint szeptemberre befejeződnek a munkák. A felújítás idején az olvasóknak nélkülözniük kell a fiókkönyvtár szolgáltatásait, utána viszont kétszeres forgalomra számítunk.

– A megváltozott szokások miatt csökken a központi könyvtár olvasótermének kihasználtsága, akárcsak a középiskolás korosztály könyvtári aktivitása. Ezért a pályázat segítségével, egy mobil térelválasztó rendszer alkalmazásával Kamasz-teret, azaz egy közösségi-oktatási színteret alakítunk ki az olvasóteremben. Ez az országosan is egyedülálló tér segíti majd a digitális kompetencia fejlesztését, új módszerekkel növeli az oktatás hatékonyságát, hozzáférést biztosít olyan modern eszközökhöz, amelyeket egy átlagos család nem biztos, hogy meg tudna fizetni.

Élethosszig tartó tanulás

– A digitális labor – oktatótermünk – az élethosszig tartó tanulás támogatására hivatott, s olyan képzéseknek ad majd helyet, mint például az internethasználati, elektronikus ügyintézési ismeretek elterjesztését célzó tanfolyam időseknek, munkanélkülieknek, vagy a fiatalok médiakultúrára és -tudatosságra nevelése, hogy az előnyök kihasználása mellett tisztában legyenek a digitális univerzum veszélyeivel, a tudatos és biztonságos médiahasználat feltételeivel. A labor a térség könyvtári szakembereinek képzésében is fontos szerepet kap; céljai, lehetőségei az említetteken túl is sokrétűek, a felső tagozatos általános iskolások környezettudatosságra nevelésétől a 3D nyomtatásig.

Nagyobb költségvetés

– A könyvtár-informatikai rendszerek fejlesztése ugyancsak érinti az olvasókat: lehetőségük lesz az önkiszolgáló kölcsönzésre, s nem kell majd bezárnunk a leltározás idejére. A hangoskönyvek nem csak a vakok és gyengénlátók, az utazók körében is népszerűek. Őket egy fantasztikus lehetőség, a hangoskönyvterminál segíti majd: érintőképernyő segítségével válogathatnak a művek, vagy akár a felolvasó színészek között – taglalta a pályázat részleteit Tomasovsz­ki Anita, végül szólt a legközelebbi tervekről is.

– Készülünk a 45. megyei gyermekkönyvhónapra, amely április 23-án kezdődik. Fenntartónk, az önkormányzat mindenben segíti a szakmai munkánkat, s jóvoltából a korábbinál nagyobb költségvetésből szervezhetjük az idei ünnepi könyvhét attrakcióit.

Hoványi Péter


Behozzák a lemaradást

– A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár helyismereti gyűjteménye a mindenkori történeti-közigazgatási határok figyelembevételével öt vármegye irodalmát gyűjti, s ez hatalmas mennyiségű dokumentumot jelent. Bár az elmúlt években számos digita­lizálási pályázatot megnyertünk, a megközelítő teljességre törekedve lemaradásban vagyunk. A pályázatnak köszönhetően egy korszerű könyvszkenner segíti majd ezt a munkát. Az iskolákban, hivatalokban, magángyűjteményekben található helyismereti dokumentumok be­szkennelése hozzájárul, hogy a település, intézmény múltja felkerüljön a digitális emlékezet térképére – mondta a labor egyik céljáról a könyvtárigazgató.
hirdetés