A feketemunka nyomában

A feketemunka nyomában
Mint arról hírt adtunk, átalakulóban a munkaügyi felügyelőség, melynek megyei szintje január 1-jétől megszűnt, a regionális (észak-alföldi) központ Debrecenben van, a nyíregyházi részleg azonban – változatlan létszámmal – megmaradt. A megyei munkaügyi felügyelőség munkatársai tavaly összesen 1822 ellenőrzést tartottak [.pdf – 54KB]

Nagyobb cégek átfogó ellenőrzése esetében viszont egyesítik a régiós erőket – tudtuk meg Kertész Sándor megbízott igazgatótól.

Nyolcvan százalék

Tavaly megyénkben a 1822 munkaügyi ellenőrzés 80 százalékában találtak szabálysértést, 841 munkáltató ügyében intézkedtek, melyek 5672 alkalmazottat érintettek. Az esetek 65 százalékában súlyos mulasztást tártak fel, az ellenőrzött cégek közül 375 munkáltatóra (42 százalék) összesen 110,4 millió forint munkaügyi bírságot róttak ki, mely 4356 alkalmazottat érintett. Szabálysértési (helyszíni) bírságot – összesen 4,1 millió forintot – 23 százalékuk fizetett. Tizenegy munkáltató foglalkoztatott engedély nélkül 23 külföldit, amiért 7,3 millió forint bírsággal „vezekeltek”.

Élen az építőipar

Az ágazatok közül az építőiparban tevékenykedő munkavállalóknál fordult elő a legtöbb szabálysértés, de nem sokkal maradt el a mezőgazdaság a betakarítási szezonban, illetve a vendéglátóipar és kereskedelem ugyancsak a főidényben.


Jellemző szabálysértések
Szerződés nélküli foglalkoztatás 19 %
Bejelentés nélküli foglalkoztatás 34 %

Pihenő idő megsértése

37 %
Nem vezet nyilvántartást 22 %
Bérre vonatkozó szabálysértés 12 %
Bejelentési kötelezettség elmulasztása 115 munkáltatónál
Késedelmes bejelentés 95 munkáltatónál
Dokumentálás nélküli elbocsátás 42 munkáltatónál

– Györke László –
hirdetés