Nagyvilág

2013.04.23. 12:28

Esett a német feldolgozóipari BMI áprilisban

London, 2013. április 23., kedd (MTI) - Négyhavi mélypontra esett vissza áprilisban a német feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index értéke - közölte a Markit piackutató kedden.

London, 2013. április 23., kedd (MTI) - Négyhavi mélypontra esett vissza áprilisban a német feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index értéke - közölte a Markit piackutató kedden.

A német feldolgozóipari BMI előzetes adatok szerint 47,9 pont volt áprilisban a márciusi végleges 49,0 pont után. A szolgáltatási ágazat mutatója 49,2 pontra süllyedt az előző havi 50,9 pontról. Így az összetett német BMI 48,8 pontra, hathavi mélypontra csökkent 50,6 pontról.

A mutató 50 pont feletti értékei az ágazat bővülését, az az alatti értékek annak visszaesését jelzik.

Az alindexek közül az új megrendelések állománya október óta a legnagyobb ütemben esett vissza. Csökkenés leginkább a szolgáltatási ágazatban volt tapasztalható. A feldolgozóiparban ugyanakkor az idén tapasztalt legnagyobb ütemben estek vissza az exportmegrendelések.

Tim Moore, a Markit vezető elemzője szerint a német gazdaság teljesítménye immár harmadik hónapja romlik és aggodalomra ad okot, hogy az áprilisi értékek azt jelzik, hogy 2012 vége óta először esett vissza a gazdasági kibocsátás. "A legutóbbi számok azt vetítik előre, hogy az első negyedévi esetleges német növekedés kérészéletű lehet" - tette hozzá.

A szakember szerint az euróövezeti aggodalmak miatt gyengült a kereslet, miközben a feldolgozóiparban a készletállományok csökkentése miatt esett vissza a termelés.

A német feldolgozóipari adatokat magyar szakemberek is nagy érdeklődéssel figyelik, mivel szoros kapcsolat van a német feldolgozóipar és a magyar gazdaság teljesítményei között.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!