A ferihegyi számla még tovább nőhet

Akár további 120 milliárd forintot is veszíthet a magyar állam a még folyamatban lévő ferihegyi perek miatt – írja a Magyar Hírlap. Azután, hogy a napokban a kanadai Airport Development Airport javára csaknem 18 milliárd forintot ítélt meg egy londoni bíróság.

A százmilliárdos összeg ráadásul akár a csillagos égig emelkedhet, ha az Alkotmánybíróság törvénysértőnek találja a magyar kormány 2001. évi döntését a ferihegyi terminálok visszaállamosításáról, hiszen akkor vissza kellene állítani a privatizáció ellőtti állapotot Ferihegyen – írja a lap. A reptér üzemeltetését ugyanis tavaly decemberben 464 milliárdért eladták a brit BAA-nak.

A kanadai Airport Development Corporation nevű társaság 1994-ben nyerte el a 2/B terminál felépítésére és 2010-ig szóló üzemeltetési jogára kiírt tendert. Az üzemeltetésre létrehozott magyarországi társaságnak 66 százalékban a Budapest Airport elődje, az LRI volt a tulajdonosa a kanadaiak mellett.

A vegyesvállalat 1998-tól üzemeltette a terminált. Az Orbán-kormány azonban 2001 végén megszüntette az LRI-t, majd a frissen létrehozott Budapest Airportra bízta Ferihegy fenntartását, a kanadaiak által is birtokolt magyar üzemeltető céget pedig kitették a repülőtérről. Ezután indítottak pert az állam ellen a kanadaiak, elmaradt bevételeiket követelve.
hirdetés