Nagyvilág

2017.02.26. 09:43

Ki nyír ki?

<em>Elöntötte a méreg az észak-koreai diktátor féltestvérét Kuala Lumpurban. Egyelőre pusztán csak az a tény, hogy gyilkosság áldozata lett Kim Dzsongnam a maláj főváros repülőterén egy februári reggelen. Arra nincs megalapozott magyarázat, hogy kik voltak az elkövetők, milyen indíttatásból tették, pontosan miféle anyagot juttattak a célszemélybe?</em> Ladányi Tóth Lajos írása.

Elöntötte a méreg az észak-koreai diktátor féltestvérét Kuala Lumpurban. Egyelőre pusztán csak az a tény, hogy gyilkosság áldozata lett Kim Dzsongnam a maláj főváros repülőterén egy februári reggelen. Arra nincs megalapozott magyarázat, hogy kik voltak az elkövetők, milyen indíttatásból tették, pontosan miféle anyagot juttattak a célszemélybe? Ladányi Tóth Lajos írása.

Mi több, az sem igazolt, hogy ténylegesen Kim Dzsongnam az áldozat, mivel a Makaóba induló járatra Kim Csol névre kiállított útlevéllel várt. A maláj hatóságok a biztonsági kamerákra hivatkozva vélik, hogy az ő arcába nyomtak valamilyen folyadékot. Az indonéz (Siti Aisyah) és vietnami (Doan Thi Huong) útlevéllel rendelkező, elfogott feltételezett végrehajtók állítják, hogy némi (alig húszezer forintnak megfelelő dollár) juttatás fejében cselekedtek, ugyanis azt hitték: kandi kamerás műsor aktív résztvevői.

Andriano Erwin, Malajzia indonéziai nagykövete nyilatkozta honfitársáról: „egy ismeretlen odalépett hozzá, és megkérte, hogy spricceljen le embereket vízzel, és hajtson végre más hasonló akciókat. A lány szerint babaolajhoz hasonló folyadékot és egy kendőt adtak neki". Előtte háromszor játszották el, majd érkezett Kim Dzsongnam, akire ráfröccsent a mérgező szer, mely a szemén keresztül szívódott fel halálos gyorsasággal. A kámforrá vált felbujtókban észak-koreai ügynököket vélnek felfedezni.

Mintha egy körmönfont kémregény kellős közepén lennénk, ahol a likvidált személy a kitaszított phenjani dinasztiatag. Kinyomozták, hogy az ENSZ által tömegpusztító fegyverként számon tartott VX idegméreggel ölték meg Kim Dzsong Un féltestvérét. Élünk a gyanúval, hogy sosem derül ki, pontosan mi történt, a két áldozati bárányt pedig beáldozzák. A gyilkos elmék filmje pedig tovább pereg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!