A Ferrari lesz a Mercedes kihívója?

Akt.:
Sebastian Vettel a teszteken bizonyította, hogy a Ferrari remek autó, ő pedig jó formában van
Sebastian Vettel a teszteken bizonyította, hogy a Ferrari remek autó, ő pedig jó formában van - © Fotó: AFP
Kérdésekkel teli, nagy várakozás előzi meg a száguldó világcirkusz hétvégi rajtját.

Az új szezon kezdetével végre lezárul az ilyenkor szokásos erőviszonytotó, Melbourne-ben végre – részlegesen legalábbis – képet kaphatunk arról, hogyan alakul a csapatok közötti hierarchia.

Kevesen mertek csak reménykedni abban, hogy a turbóshibrid-korszak 2014-es kezdete óta uralkodó Mercedes az idén „fogható”, ám a kétszer négynapnyi barcelonai tesztelés alapján megfogalmazódott bátrabb jóslatok szerint így van.

Lesz keresnivalójuk…

Inni ugyan korai lenne a csillagosok bőrére, mert a tesztelések során temérdek lehetőség kínálkozik a valós teljesítmény leplezésére, de tény: az elemzők zöme egyetért abban, hogy a bajnokcsapat üldözőinek most több keresnivalója lesz, mint az utóbbi években.

Előzetesen a közvélemény arra számított, hogy a Red Bull lehet a Mercedes fő ellenfele, ennek ellenére a teszteken az energiaitalosok egyértelműen harmadik erőnek mutatták magukat.

A Ferrari messze felülmúlta a várakozásokat: az SF70H komolyabb technikai galibák nélkül futott, teljesített táv tekintetében megközelítették a Mercedest, köridő tekintetében pedig felül is múlták az idei Ezüstnyilat. Kimi Räikkönen 1:18,864-es ideje az egész előszezon legjobb eredménye volt, így nem meglepő, hogy az ígéretes teljesítmény ellenére csendesen hangoló olaszok formája óvatosságra intette a bajnoki címvédő formációt.

Mintha sínen mennének

A versenyzők, valamint a menedzsment tagjai is mindent megtettek annak érdekében, hogy az esélyesekre nehezedő nyomást jó előre rátarhálják a legendás gárdára.
– A Red Bull még nem mutatta meg, hogy mire képes, de a Ferrari valóban nagyon gyorsnak tűnik – mondta a csillagosok sportigazgatója, Toto Wolff, akit a másik vezér, Niki Lauda túl is licitált. – Nálam egyértelműen a Ferrari a favorit. Hihetetlenül gyorsak, az autó annyira stabil, mintha sínen mennének vele – mondta a korábbi háromszoros világbajnok osztrák.

A patinás maranellói egylet egész télen hallgatag volt, próbálták elejét venni a ­túlzott optimizmusnak, a Red Bullnál viszont annak elle­nére is bizakodóak, hogy tudják: minden valószínűség szerint kevés az esély arra, hogy az idény kezdetén partiban lehetnek az általuk etalonnak tartott Mercedes­szel.

– Még mindig a Mercedes a favorit, a Ferrari is erős, de mi is javulunk. Úgy gondolom, hogy hárman harcolunk majd egymással. Hogy mennyire leszünk közel? Majd a ­szezon közben meglátjuk! – nyilatkozta az energiaitalosok sportszakmai főnöke, Helmut Marko. Mészáros Sándor
Szoros küzdelmek a középmezőnyben

Ha szerencsénk van, a középmezőnyben szoros meccseket láthatunk, mert a Forc­e India a tavalyi negyedik helyezésnél az idén sem akar alább adni, a Williamsnek van javítanivalója, a Toro Rosso is ütőképesebb szeretne lenni a Ferrari helyett választott Renault-erőforrásokkal, a francia márka gyári csapata pedig immáron nem a Lotus romjaira építkezve hangol az idényre.

A tavalyi fejlesztésű Ferrari-erőforrásokkal a Sauber nagy csodára nem számíthat, így nekik vélhetően a második szezonjára készülő Haas is komoly falat lehet. Hogy mi lesz a Honda oldalán az előző két szezonban gyötrődő McLarennel? Nos, az megér egy külön misét…

KM

Címkék: , , ,


További hírek a Sport kategóriából

Sporthírek


hirdetés