A fiatal kor már nem véd az elzárástól

Elzárással is büntethetők azok, akik kis értékű lopást, csalást, rongálást követnek el, s a fiatalkorúak is börtönbe kerülhetnek.

Az Országgyűlés július végén módosította a szabálysértési törvényt, amire a jogalkotók szerint leginkább a kistelepülésen élőket sújtó tulajdon elleni szabálysértések felderítetlenül maradása miatt volt szükség. A törvény szerint börtönbüntetést vagy százötven ezer forintig terjedő pénzbírságot is kaphat az, aki húszezer forintot meg nem haladó értékű lopást, sikkasztást, csalást, szándékos rongálást, hűtlen kezelést, orgazdaságot, visszaélést követ el.

Korábban a húszezer forint alatti lopás lehetett bűncselekmény vagy szabálysértés is, attól függően, volt-e minősítő körülmény. Így akár öt forint ellopása is lehetett bűncselekmény, ha azt a pénzt valakinek a zsebéből vették el, vagy ha közben elvágtak egy lakatot.

Fiatalkorúak elzárása

– A törvénymódosítás egyik újdonsága, hogy lehetővé teszi a fiatalkorúak szabálysértés miatti elzárását is. Az elmúlt időszakban két esetben is előfordult, hogy 18 év alatti elkövetőt vett őrizetbe a Nyíregyházi Rendőrkapitányság: augusztus végén pár száz forint értékben fogyasztott el fizetés nélkül néhány csokoládét egy tiszaeszlári társaság az egyik nyíregyházi nagyáruházban.

A rendőrség akkor négy embert vett szabálysértési őrizetbe, s sújtott elzárásssal, köztük volt egy 17 éves fiatalember is – ők azóta már szabadultak. A másik esetben tiltott kéjelgés miatt vett szabálysértési őrizetbe egy 17 éves utcalányt szerdán éjjel a Nyíregyházi Rendőrkapitányság. A prostituált a víztorony környékén kínálta szexuális szolgáltatását, ez pedig védett övezetnek minősül, a nő a prostitúciós tevékenységhez előírt egészségügyi kiskönyvvel sem rendelkezett.

Az utcalánnyal szemben már korábban is intézkedtek a rendőrök, ám mivel fiatalkorú, a jogszabályok eddig nem tették lehetővé az őrizetbe vételt – mondta lapunknak Fülöp Gergely r. százados, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.


Évi nyolc–kilencszáz ügy a hivatalban

A törvénymódosítás előtt a jegyzői hatáskörbe tartozó szabálysértések legnagyobb részét Nyíregyházán a tulajdon elleni szabálysértések tették ki – mondta lapunknak Tóth Krisztina, a polgármesteri hivatal szabálysértési csoportjának vezetője.

– Évi nyolc–kilencszáz ügyben indult eljárás, s ezek közül mintegy ötszáz végződött a felelősség megállapításával, a kiszabott átlagbírság pedig 15–20 ezer forint között volt. A bírság minimuma 3 ezer forint, a maximuma 100 ezer forint volt, ennek mértékét az elkövetett kárértéktől függően határozta meg a szabálysértési csoport.


Összefognak a „zsebrevevők” ellen

– Mint boltos örülök annak, hogy a kisértékű lopásokért is lehet akár börtönbüntetést is kapni – mondja Tóth Tibor némi keserűséggel a hangjában, mert mint magyarázza: az egyszemélyes boltokon ez nem nagyon segít. – Amikor egyedül állsz a pult mögött, arra végképp nincs esélyed, hogy elkapd a csokitolvajt, esetleg még a rendőrséget is értesítsd és megvárd míg kiérnek. Azt mondja, ha szerencséje van és észreveszi rászól a pultról a táskába pakoló vevőre, aki vagy visszateszi az árut vagy kirohan az üzletből.

– Szaladjak utána, miközben még ketten állnak bent? – kérdez vissza. – Annyit nem hoz a bolt a konyhára, hogty bekamerázzuk, két alkalmazottat meg nem tudok foglalkoztatni – teszi hozzá. – Itt a lakótelepen már azért kialakult egy riadólánc, ha megjönnek az ismert tolvajok, akkor értesítjük egymást. Most azt fontolgatjuk, együtt teszünk azért, hogy a „zsebrevevőket” valahogy megfogjuk. A büntetést megérdemlik. és mindegy hogy tőlemegy nyalókát, vagy a ruhástól egy nadrágot visznek el fizetés nélkül – véli.

- KM –
hirdetés