A Fidesz azonnali vizsgálatot követel a dunaszerdahelyi focimeccsen történtek miatt

A Fidesz követeli, hogy a vasárnapi dunaszerdahelyi focimeccsen történtek kapcsán a magyar kormány lépjen fel a magyar állampolgárok és a magyar nemzetiségűek védelme érdekében és követeljen alapos, minden részletre kiterjedő és független vizsgálatot. Szijjártó Péter a Fidesz szóvivője vasárnapi sajtótájékoztatóján azt mondta: a Magyar Köztársaság kormányának kötelessége megvédeni a magyar állampolgárokat és a magyar nemzetiségű embereket, éppen ezért elfogadhatatlan számukra, hogy még nem szólalt meg az ügyben.

Az ellenzéki politikus bejelentette azt is, hogy az incidens miatt hétfőre kezdeményezik az Országgyűlés rendészeti bizottsága rendkívüli ülésének összehívását is, illetve Schmitt Pál a jövő héten az Európai Parlamentben is fel fog szólalni. A vizsgálatokat segítheti, hogy a Budapesti-, valamint a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság is küldött megfigyelőket a mérkőzésre.

A Fidesz szóvivője szerint hetek óta tartó folyamatos hergelés előzte meg a dunaszerdahelyi és a pozsonyi focicsapat szombati mérkőzését több szlovák politikus felelőtlennek tűnő megnyilatkozásaival is. Szijjártó Péter emlékeztetett: ahogyan 1992-ben, amikor magyar szurkolókat brutálisan vertek meg szlovák rendőrök egy pozsonyi meccsen, amelyen a Fradi játszott, a helyszínen tartózkodó magyar újságírók tudósításai szerint most szombaton sem láttak indokot a brutális rendőri fellépésre.

Kérdésre válaszolva a Fidesz szóvivője helytelennek nevezte azt, hogy szombat este a szlovák nagykövetség budapesti épülete előtt tiltakozók szlovák zászlót égettek. Szerinte az ilyen reakciók is arra adhatnak okot, hogy a provokációkat igazolják vele.
hirdetés