A Fidesz elégedetlen az összeférhetetlenségről szóló javaslatokkal

A Fidesz elégedetlen azokkal a javaslatokkal, amelyekkel a kormány az országgyűlési képviselőkre vonatkozó összeférhetetlenségi szabályokat módosítaná. Az MDF is csak bizonyos kiegészítésekkel fogadná el az előterjesztést.

A kormány szigorúbbá és következetesebbé tennék a képviselők gazdasági szerepvállalásaira vonatkozó szabályokat.

A tervek szerint a korlátozásokat kiterjesztenék az európai parlamenti képviselőkre, később pedig a politikusok családtagjaira is – rájuk ugyanis eddig nem vonatkozott semmilyen korlátozás.

Ha a képviselők elfogadják a tervezetet, a jövőben semmilyen állami és önkormányzati cégben nem lehetnek vezetők, felügyelő-bizottsági tagok, és bár közfeladatot a továbbiakban is vállalhatnak, nem kaphatnak semmilyen juttatást a közalapítványokban, köztestületekben és közhasznú társaságokban betöltött tisztségekért.

Az össszeférhetetlenséget szabályozó törvényjavaslat keddi parlamenti vitájában Szűcs Lajos (Fidesz) úgy vélte: a kormány csak figyelemelterelésre használja a módosítást, valódi eredményt ezek a szigorítások nem hoznak majd, a rendszer nem válik átláthatóbbá.

 Szerinte az csak úgy lenne eredményes, ha a Fidesz javaslatait figyelmebe vennék, és a vagyonbevallás szabályain is szigorítanának – például azzal, hogy a képviselőknek az adóbevallásukat is nyilvánosságra kellene hozniuk.

Herényi Károly (MDF) azt mondta: csak akkor támogatják az előterjesztést, ha az kiegészül azzal, hogy a politikusoknak fel kell tüntetniük vagyonnyilatkozatukban, honnan, mennyi állami és európai uniós támogatást kapnak.

Fodor Gábor (SZDSZ) a javaslatot támogatásáról biztosította, és arra is felhívta a figyelmet, hogy az Európai Unióban a magyar képviselők keresnek a legrosszabbul.

Az egyértelmű rendszer kialakításához tehát tisztességesen rendezni kell az országgyűlési képviselők javadalmaztatásának kérdését – tette hozzá.
hirdetés