a Fidesz nemet mondott, az MDF készen áll

Egyelőre nem tudni, mikor és hol lesz újabb ötpárti egyeztetés a kétharmados törvényekről.

Gyurcsány Ferenc a kormányprogram kétnapos vitája során több időpontot is ajánlott, az ellenzék azonban megosztott a kérdésben.

Gyurcsány Ferenc először csütörtökön kezdeményezett egyeztetést vasárnapra az önkormányzatiság és a közigazgatás kérdéséiről, a kormányprogram vitája előtti expozéjában.

A kormányprogram vitáját lezáró pénteki beszédében már azt mondta: az eredményes reformokhoz az kell, hogy az ellenzék és a kormány tárgyaljon egymással, mindegy, hogy hol, mikor és nyilvánosan, vagy zárt ülésen.

yurcsány Ferenc hangsúlyozta, hogy ülhet ott a magyar sajtó a megbeszélésen, lehet a tárgyalás az ellenzéknél is “és ha nem jó a vasárnap akkor legyen akár szombaton, csak üljenek le a pártok egyeztetni a fontos kérdésekről.”

A Fidesz szóvivője csütörtökön délután azt mondta, hogy a legnagyobb ellenzéki párt nem vesz részt az egyeztetésen.

Nem lenne helyes ugyanis, ha a pártok “zárt ajtók mögött mutyiznának, és igyekeznének elkenni a felelősséget az országban kialakult állapotok miatt” – indokolta a döntést Szijjártó Péter.

 Gyurcsány Ferenc pénteki beszéde után a Fidesz szóvivője gyakorlatilag megismételte csütörtöki nyilatkozatát.

Szijjártó Péter a Független Hírügynökségnek nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy “az emberek megsarcolásáról és megszorításáról nincs mit tárgyalni.”

Az MDF szakértői szintű tárgyalásnak tekinti az esetleges ötpárti egyeztetést.

A párt eddig az önkormányzati törvények módosításáról kapott írásos előterjesztést a kormányoldaltól, és ebben a kérdésben készen áll a tárgyalásra, akár a parlamentben, akár ötpárti szinten – mondta a Független Hírügynökségnek Almássy Kornél, az MDF alelnöke.

A KDNP szóvivője csütörtökön azt mondta, hogy Gyurcsány Ferenc vasárnapi egyeztetésre vonatkozó kezdeményezése komolytalan PR-ajánlat. A kormányfő ugyanis nem jelölte meg, konkrétan mely törvényekről akar tárgyalni.

A kereszténydemokraták emellett a vasárnapi időpontot vallási okokból sem támogatják.

 Gyurcsány Ferenc pénteki kezdeményezésére azonban a KDNP vezetői még nem reagáltak.
hirdetés