A finneket lenyűgözték a látottak

A finneket lenyűgözték a látottak
A mintegy húsz főből álló csoport Hegedűs Zoltán mogyoróskai polgármester egy kapcsolatán keresztül kapott kedvet a magyarországi utazáshoz, kedden érkezett és tett egyfajta tanulmányi látogatást Abaújszántón.

Abaújszántó részéről Soltész Zoltán polgármester és Szunyogh Szabolcs jegyző vállalt kalauzi szerepet. Érdeklődésünkre elmondták, már az első napon, a város kulturális programja, a helyi és a környékbeli települések nevezetességei megtekintése után elhangzottak olyan vélemények a vendégek részéről, hogy érdemes finn csoportokat szervezni az abaúji térség felkeresésére. Szerdán, miután megtekintettek egy kádárüzemet és több hegyaljai pincét, ez az elképzelés csak erősödött, látva a vendéglátásra fordított figyelmet.

Közösen az EU-ban

Marija Lagosnaja a moszkvai származású, finnül és magyarul is kiválóan társalgó tolmács megjegyezte az egyik pincelátogatáson, Finnországban ismerik a Tokaj-hegyaljai borokat az áruházláncokon keresztül, ám többen fejezték ki abbéli véleményüket, hogy sokkal ízletesebbek a nedűk a származási helyükön. Máris nagy az érdeklődés a borok iránt, sőt volt olyan vendég, aki hordókat is vásárolna Abaújszántóról. Hegedűs Attila konzultáns, a program szervezője rávilágított, a finnek – az egyik egyetemük projektjén keresztül – nem csak kizárólag magyarokkal, hanem más országokkal is felveszik a kapcsolatot együttműködések kialakítása céljából. A szakemberek hivatásukat tekintve széles skálán mozognak, kezdve a turizmustól a bankszakmán keresztül a vállalkozóig, könyvelőig. A 2007-től új költségvetéssel rendelkező EU-ban már közös vidékfejlesztési projektekkel lépnének elő az együttműködő partnerek, ami nagyban járulna hozzá a térségek fellendüléséhez nagyon sok vonalon. A finnek csütörtökön fejezték be abaúji látogatásukat.

-Serfőző László-

 
hirdetés