A fogyatékossággal élők helyzetét vizsgáló jelentést elemezték az Európai Parlamentben

Brüsszel, 2012. június 21., csütörtök (MTI) – Kósa Ádám fideszes EP-képviselő védnöksége alatt, az Európai Parlamentben rendezett nemzetközi konferencián elemezték csütörtökön a fogyatékossággal élők helyzetét vizsgáló, úgynevezett Zéró Projekt 2012 jelentés megállapításait.

Az International Zero Project Report 2012 több mint száz nemzetközi, elsősorban civil, alapítványi és egyetemi, valamint személyes érintettség alapján fogyatékossággal élő szakértőkből álló együttműködés eredményén alapul – derült ki a képviselő brüsszeli közleményéből. A jelentés a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ-egyezmény rendelkezéseit vette górcső alá az általuk kidolgozott mutatók alapján.

Az elemzés szerint Magyarország megelőzött több nyugat-európai országot is. Kiemelendő, hogy mindössze egy kérdésben állapított meg jelentős elmaradást vagy hiányosságot hazánk vonatkozásában: a katasztrófahelyzetek esetében történő segítségkérés egyenlő esélyű hozzáférésének biztosításakor, mely hiányosság azonban rövid időn belül orvoslásra kerül – áll a közleményben.

Kósa Ádám rámutatott, hogy részben ennek a jelentésnek is köszönhetően tavasszal egyeztetéseket folytatott a magyar hatóságokkal és várhatóan 2013. január elsejétől Magyarországon az összes létező kommunikációs eszközzel (telefon, fax, email, skype, sms, stb) segítséget lehet majd kérni katasztrófa esetén.

“Magyarország jól teljesített a jelentés szerint az ENSZ-egyezmény által érintett többi területen is, mert például Franciaország és Svédország három területen, Románia pedig nyolc területen kapott erőteljes elmarasztalást az ENSZ-egyezmény végrehajtása kapcsán” – tette hozzá Kósa.

A konferencián Michael Fembek, a Martin és Gerda Essl osztrák adományozók által alapított nemzetközi ESSL Alapítvány projektmenedzsere kiemelte, hogy a tagállami katasztrófavédelmi rendszerekben található nagy hiányosságokon túlmenően a nem hozzáférhető közlekedés okoz még kiugró akadályokat a fogyatékossággal élő emberek számára. Donata Vivanti, az Európai Fogyatékosügyi Fórum alelnöke beszédében a hozzáférhető szolgáltatások és termékek szükségességéről beszélt, utalva arra, hogy ma már az egyszerűbb háztartási vagy szórakoztatóelektronikai eszközök kezelése is egyre nagyobb kihívást jelent a fogyatékossággal élő emberek számára.

A rendezvényen az európai parlamenti német zöldeket képviselő Elisabeth Schrödter vezette panelvitán elhangzott, hogy az Európai Bizottság még mindig adós az úgynevezett Európai Akadálymentesítési Jogszabály benyújtásával, amire egyébként már 2010-ben ígértet tett.

– MTI –
hirdetés