A Föld igazi alakja

Akt.:
geoid
geoid
Az ugye nyilvánvaló, hogy bolygónk nem lapos és bármennyire is határozottan állították a Gyalog galoppban, nem banán alakú. A pontos kifejezés: geoid.

A GOCE (/angolul Gravity field and steady-state Ocean Circulation Explorer, azaz Gravitációs mező- és állandó állapotú Óceánáramlat-megfigyelő/ egy európai műhold, melynek fő feladata a Föld gravitációs mezejének minden eddiginél pontosabb feltérképezése volt.) felvételeiből jól látni, hogy a Föld valójában egy picit sem szabályos, krumpli formájú képződmény.

Komolyra fordítva a szót, bolygónk alakját az általános tömegvonzás és a Föld tengely körüli forgása határozza meg. A magashegységek és a mélytengeri árkok területén a fizikai földfelszín azonban nem követi az elméleti felületet, mert itt más hatások is közrejátszanak a felszín alakításában.

Az elméleti földalak, a geoid (azaz nehézségi gyorsulásnak a közepes tengerszinttel egybeeső potenciálfelülete) ezeken a területen a kőzetfelszínt nem követi. Gyakorlati okokból ezért általában egy egyszerűsített modellt használunk a Föld alakjaként. Valójában azonban így nézne ki a Föld, ha ugyanolyan sűrűségű anyagból tevődne össze mindenütt, ugyanolyan gravitációs hatásokkal, mint most.
hirdetés