Nagyvilág

2013.01.03. 12:59

Globális felmelegedés? Alaszka átlaghőmérséklete 2,4ºF fokkal hűlt!

Alaszka átlaghőmérséklete 2000 óta folyamatosan zuhan a szakértők szerint, mégpedig nem is kicsit. Egy óceáni jelenséggel magyarázzák a dolgot.

Alaszka átlaghőmérséklete 2000 óta folyamatosan zuhan a szakértők szerint, mégpedig nem is kicsit. Egy óceáni jelenséggel magyarázzák a dolgot. 1977-től Alaszkában a hőmérő higanyszála – ami az átlagos éves hőmérsékletet mutatta – felfelé mocorgott, a hőmérséklet emelkedett, egészen 1998-ig. A folyamat azonban azóta nem csak megállt, hanem meg is fordult, legalábbis az Amerikai Országos Meteorológiai Szolgálat húsz, Alaszkában telepített állomásainak adatai alapján.

Az Alaszkai Éghajlat Kutatóközpont legfrissebb tanulmánya szerint a globálisan inkább emelkedő átlag-hőmérsékleti mutatókkal ellentétben az USA 49. államának mutatói negatív tendenciákat mutatnak a 21. században. 2000 óta Alaszka átlaghőmérséklete 2,4ºF fokkal hűlt, ami egy évtizedre vetítve meglehetősen nagy szám.

A régió legfagyosabb részei a nyugati tájegységen találhatók, az Alaszkai félszigeten, King Salmonnál például 4,5 Fahrenheit fokkal csökkent a hőmérséklet. A szakértők a PDO-val (angol mozaikszó, a Pacific Decadal Oscillation, magyarul a Csendes-óceáni térség dekadikus oszcillációja ami az éghajlat változékonyságának egy mintája) magyarázzák a jelenséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!