A főutcától délre: csapból ne!

Zacskós ivóvizet osztanak, feltehetően egész hétvégén, a borsodi megyeszékhely több városrészében.

Nem szabad csapvizet inni, még forralva sem, és a tisztálkodást sem ajánlják az elszennyeződött vízzel a szakemberek az érintett településrészeken. Ezek körét csak nagy vonalakban határozták meg az illetékesek: a belvárosi főutcaszakasztól délre eső területekről van szó, a Népkerttől kifelé, Hejőcsaba, Görömböly, a Miskolc Egyetem, Tapolca, Szirma bizonyos utcái, az avasi lakótelep. (Részletek a lapunk által készített térképgrafikáról láthatók, illetve megtudhatók az önkormányzat által e célra megnyitott info-vonalon, a 412-626-os telefonszámon.)

Két napon belül
Csütörtök estétől a veszélyeztetett intézményeket palackozott vízzel látták el, tegnap délelőtt pedig megindult a Mivíz gépkocsikonvoja, amelyről zacskós vízzel, valamint információval látják el az érintett területek lakosságát. Pénteken még ellentmondásosak voltak az értesülések arról, mi okozhatta a szennyeződést avagy fertőzést, amely a csütörtök délelőtti első bejelentések óta már több mint kétszáz ember rosszullétét okozták (a tünetek, amelyekről tegnapelőtt délelőttől kapott jelzéseket a járványügyi hatóság kórházaktól, orvosoktól: hányás, láz, hasmenés, rossz kedély). A betegek befogadása érdekében kórházi ágyakat szabadítottak fel. A betegség eredetéről és összefüggéséről a vízszennyeződéssel csak az ÁNTSZ vizsgálata adnak számot, amelyek eredményét két napon belülre ígérték a tegnap reggel tartott sajtótájékoztatón.

Kicsivel azelőtt

A lapunk által kért bővebb tájékoztatásból kiderült: a megyei tisztiorvosi szolgálattal már a június 2-i áradások (Szinva, Garadna) másnapján közölte a Miskolci Vízszolgáltató (Mivíz), hogy Diósgyőrben, az egyik vízforrásnál „opálosodást”, a víz zavaros voltát tapasztalják. Az ÁNTSZ szerint a Mivíz akkor vállalta, hogy erről értesíti a közvéleményt – erre nem sikerült jó megoldást választani: az illetékesek csak csütörtökön, azt követően álltak a nyilvánosság elé konkrét intézkedésekkel, amikor az Észak-Magyarország információi az egészségügyi vészvészhelyzetről napvilágot láttak (a Borsod Online-on). A tájékoztatás utal rá, hogy a közbenlévő napokban mind a vízszolgáltató, mind a hatóság végzett méréseket, de úgy tűnt, nem lesz gond (mondván, az opálosodás-zavarosodás nem feltétlenül jelent fertőzést, veszélytelen következménye is lehet a nagy esőzésnek). A Mivíz egyébként már 4-én leállította tapolcai vízkivételi forrását (még mindig csak víz „zavarossága” miatt), majd 8-án délelőtt szólt az ÁNTSZ-nek, hogy fertőzést találtak – kicsivel azelőtt, hogy a megbetegedések híre is befutott a tisztifőorvoshoz.

Megpróbálták…
Június 3-án, tehát az áradások szombatján a Mivíz igazgatója szerint eleget tett vállalásának, miszerint nyilvánosságra hozza, hogy kisebb gondok adódtak a (diósgyőr) csapvízzel. Vojtilla László szerint diszpécserük „megpróbálta felhívni a szerkesztőségeket, volt, akit sikerült, volt, akit nem; egy helyi rádió és a városi tévé bemondta”. A diósgyőri eredetű vizet illetően egyébként a következő napokban levett vízminták azt mutatták, jó a víz – teszi hozzá.
A cégvezető tájékoztatásának némileg ellentmondani látszik az a meg nem erősített értesülés, miszerint a Mivíz már a hét elejétől (keddtől?) erősebben igyekezett klórozni a vizet, hogy elejét vegye a baktériumfertőzésnek.
Káli Sándor miskolci polgármestertől azt szerettük volna megkérdezni, a tulajdonos önkormányzat tervezi-e a vízszolgáltatónál az eset kivizsgálását, annak feltárását, a közvélemény kellő időben való tájékoztatásának elmulasztásával hozzájárulhatott-e a cég a vészhelyzet eszkalálódásához. Káli Sándor azonban csak annyit üzent lapunknak: egyelőre nincs napirenden a kérdés.

KRONOLÓGIA
június 2. – a Szinva és a Garadna patakok áradása.
június 3. – reggel az ÁNTSZ megyei intézetének ügyeletese lakossági bejelentést kapott az Árpád utcáról: „zavaros a hálózati víz”. A hatóság telefonon felvették a kapcsolatot a Mivíz-zel. Kiderült, a diósgyőri városrészt ellátó vízbázisok egyike („Felső forrás”) az esőzések miatt beopálosodott; észlelve a jelenséget, azt azonnal kizárták a vízszolgáltatásból. A Mivíz „vállalta, hogy a médián keresztül tájékoztatja az érintett terület lakosságát, hogy elővigyázatosságból ülepítés után forralva fogyasszák a vizet, továbbá hogy soron kívüli vízmintákat vesz le. (Az opálosodás-zavarosodás nem bizonyítja a fertőzés jelenlétét. A karsztvizekben a nagy esőzések kőszemcsés üledék besodródását okozhatják, minden egészségkárosodás nélkül.)
június 6. – az ellenőrző hatósági vizsgálatok időpontja (a Móra Ferenc utcából és a Nagy Lajos király útjáról vett mintákban), a laboratóriumi eredmény: negatív.
június 7. – újabb hatósági vizsgálatok, „reprezentatívan, egész Miskolc város területéről; ezek az elsődleges laboreredményei is negatívak”.
június 8. – 11-kor a megyei ÁNTSZ „a Mivíz telefonos tájékoztatásából értesül, hogy Miskolc vízhálózatának egy részében kórokozó baktérium mutatható ki, az üzemeltetői vízminták eredményei szerint”. A hatósági munkatársai helyszíni szemlét tartanak a tapolcai vízmű területén, jegyzőkönyvben rögzítik, hogy zavarosodás miatt az egységet június 4-én reggel 5 óra 40 perctől kizárták a szolgáltatásból. (A szolgáltató így is tudta biztosítani – a Szinva- és Tavi-források, valamint a regionális vízműtől vásárolt mennyiség révén – város vízellátását.)
június 8. – a délelőtti órákban az Egyetemvárosból és Görömbölyről háziorvosoktól jelzést kap az ÁNTSZ, hogy hasmenéses tünetekkel több beteg jelentkezett náluk.
június 8. – délután fél 2-kor az Észak-Magyarország híre megjelenik a Borsod Online hírportálon: több diák megbetegedett az egyetemen, „az Avason már kimutattak valami fertőzést az egyik bérháznál”.
június 8. – 16.46: a Magyar Távirati Iroda is beszámol a miskolci esetről, a tömeges megbetegedéseket és a szennyeződött ivóvizet kérdőjellel említve
június 8. – délután további mintavételezést végeznek az érintett területen. A közegészségügyi hatóság „a telefonos tájékoztatásokon túl határozati formában is intézkedik a Mivíz felé” és felveszi a kapcsolatot a miskolci önkormányzat illetékeseivel
június 8. – 23 órakor az ÁNTSZ kiadja első, a nyilvánosságnak szánt közleményét az ügyben, eljuttatva azt többek közt szerkesztőségünknek is.

BAL
hirdetés