A francia nagykövet Nyíregyházán

Pascale Andreani megígérte, hogy visszatér
Pascale Andreani megígérte, hogy visszatér - © Fotó: Sipeki Péter
Nyíregyháza – Először látogatott Nyíregyházára a tavaly kinevezett Pascale Andreani.


Akár egy Michelin-csillagos étteremre, úgy csodálkozott rá Nyíregyházára pénteken Pascale Andreani, Franciaország magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete. Tavaly nevezték ki a posztjára, és ígéretéhez hűen országjáró körútja keretében felkeresi azokat a településeket, ahol tovább erősítheti a francia jelenlétet.

Két tannyelvű lehet

– Boldog vagyok, hogy itt lehettem – mondta a polgármesteri hivatalban, miután meglátogatta a megyeszékhelyen lévő Michelin-gyárat. – A cég sok munkahelyet teremtett a városban, és hosszú távra tervez. Ez nemcsak a nyíregyháziaknak, hanem a régióban élőknek is jó hír. Tapasztaltam, hogy a francia nyelv oktatásának milyen komoly hagyománya van itt. Először jártam Nyíregyházán, ezen a gyönyörű helyen, és szeretnék mihamarabb visszatérni.

Dr. Kovács Ferenc polgármester felvetette, hogy erre remek alkalom lehetne akár a tradicionális Michelin Bringafesztivál is.

– A világhírű gumiipari cég és a nyíregyházi önkormányzat kapcsolata példaértékű, erről személyesen győződhetett meg a nagykövet is. Nyíregyházán az Apáczaiban, az Eötvösben és a Kölcseyben is magas szinten oktatják a francia nyelvet. Felmerült, hogy az Apáczai két tannyelvű iskola legyen, a szükséges előkészületek után kormányzati döntés kell ehhez. Felvetődött egy esetleges testvérvárosi és testvériskolai kapcsolat lehetősége is, a részleteit később dolgozzák ki az illetékesek. Pozitívnak ítéltem meg Pascale Andreani látogatását, aki megígérte: fogunk még találkozni Nyíregyházán.

LTL
hirdetés