A franciák földjén képzik a hangjukat

A franciák földjén képzik a hangjukat
Nyíregyháza, Roujan – Nem mindennapi hangképzésen vehetnek részt a nyíregyházi Cantemus Vegyeskar tagjai. Egyrészt Francis Steele, a világhírű Tallis Scholars angol kamaraegyüttes egyik volt tagja foglalkozik az énekesekkel, másrészt a foglalkozások helyszíne, Francis Steele otthona és zenei műhelye a dél-franciaországi Roujan településen található.

Magyar Péter, a nyíregyházi kórus egyik tagja rendszeresen blogot vezet az egyik közösségi portálon a külföldi utak során. Nincs ez másképpen most sem, íme egy kis ízelítő az utazásról, a próbákról, Franciaországról.

„Az utunk Szlovénián és Olaszországon keresztül vezet, a táj már szinte ismerős. Sőt, Olaszországban reggel ugyanannál az autós büfénél állunk meg, ahol tavaly is, a nagy sikerű provence-i turnén. Az út, szokás szerint, szinte eseménytelenül zajlik, filmet nézünk, próbálunk néhány művet, éjjel pedig megpróbálunk aludni. Rekkenő hőség kísér minket végig az úton, akárhol állunk meg napközben, perzsel a nap.

Roujan-nak kis keskeny utcácskái vannak, de két sofőrünk, Demeter és ezúttal Gyuri most is ügyesen veszik az akadályokat. Könnyen megtaláljuk Francis otthonát, a La Maison Verte-et. Engem meglep, hogy az épületegyüttes a faluban van. Én valamiért azt hittem, hogy ez majd valahol a falu szélén lesz, olyan kis magányos tanyaként, mint amilyeneket a filmekben látunk.
Francis háza közvetlenül az utcára nyílik, belépve pedig teljesen más világba és hangulatba kerülünk. Hangulatos ház, még hangulatosabb kerttel.

Nagyváti Zsoltival és Nagy Attilával lakom együtt, a főház második emeletén. Hangulatos kis szobánk van, de a franciaágyak elég keskenyek ahhoz, hogy két felnőtt férfi kényelmesen elférjen benne, ezért Attila kap egy matracot a földre és azon alszik. Légkondi sajnos nincs, ami a ház jellegéből adódóan teljesen érthető, de amúgy baromira hiányzik itt a másodikon, mert rohadt meleg van éjszaka is.

Érkezés után jópáran csobbannak a ház medencéjében, aztán kapunk egy kellemes kis vacsorát az udvaron a ház és a fák árnyékában. Házi pizza és saláta, egy kis vízzel és borral. Nagyon jólesett. Utána pedig egy kis ismerkedéses éneklést tartottunk Francis-szel, hiszen ittlétünk oka, hogy kurzuson vegyünk részt, melyet ő vezet, így a pihenés mellett nem kevés munka is vár ránk. De azért itt ebben a környezetben valahogy majd csak túléljük a megpróbáltatásokat.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország július 8-i számában.
hirdetés