A gazda termeszteni, a vidék élni akar

Szilágyi Szabolcs szerint ha nem is reális, de elfogadható a 20 forintos felvásárlási ár
Szilágyi Szabolcs szerint ha nem is reális, de elfogadható a 20 forintos felvásárlási ár - © Fotók: Pusztai Sándor
Nyíregyháza, Vásárosnamény – A magyar gazdák kiálltak az érdekeikért, nem engedték, hogy a termést szinte ingyen elvegyék tőlük.

Mint ismeretes, megállapodás született megyénk legnagyobb felvásárlója és az almatermesztő gazdák között. Ezt a megállapodást értékelték csütörtökön sajtótájékoztatón a gazdák és a politikusok.

Elképzelhető, hogy kijövünk nullára, esetleg egy kis hasznunk is lesz.” Kelemen László

Bakti János, a közel három hétig tartó demonstráció egyik főszervezője örömmel jelentette be, hogy az Austria Juice felvásárló által előzetesen közreadott 13 forintos ár helyett a hagyományos léalma kilogrammjáért nettó 20 forintot, a rezisztens fajtára 22 forintot fizet végül az üzem. Köszönetet mondott a demonstrációban részt vevő gazdáknak, akik Anarcson, Vásárosnaményban, Nyírmadán és Mátészalkán az utolsó percekig kitartottak.

Szólt arról is, hogy a kiharcolt ár az eredeti árhoz képest 54 százalékos emelkedést jelent, közel 3,5 milliárd forinttal többet kapnak a gazdák, s jó lenne ezt a pénzt eredményesen és hasznosan is felhasználni. Kiemelte továbbá: téves nézet, hogy az almasűrítmény világpiaci ára határozza meg a felvásárlási árat, valójában az ipari léalma felvásárlásától függ a sűrítmény ára.

Naprakészen és hitelesen

A demonstráció másik két aktív szervezője, Bori Vilmos és Szakszon Ernő is köszönetet mondott a gazdáknak, hogy három héten keresztül reggeltől estig kitartottak és bátorították egymást. Az akció bebizonyította, hogy fontos az egység, mert a szétszórtságot a multik kihasználják. Mint megfogalmazták, fontos folytatni a küzdelmet a következő évekre is gondolva.

Vásárosnamény almafelvásárlás DSC_0631_650

Dr. Tilki Attila ország­gyűlési képviselő Vásárosnaményban kétszer is részt vett a gazdatüntetésen, s tagja volt annak a delegációnak is, amely tárgyalt dr. Nagy István agrárminiszterrel. Utalt arra, hogy uniós kapcsolatainak köszönhetően jól ismerte az osztrák felvásárlási árakat, így ezzel a ténnyel is sarokba szoríthatták az Austria Juice vezetőit. A politikus is azt emelte ki a demonstráció eredményeként, hogy akkor van eredmény, ha a gazdák összefognak. Megköszönte a médiában dolgozók munkáját, mert gyorsan és hitelesen tájékoztatták a megye lakosságát az eseményekről.

A kormány a gazdák mellett áll

Dr. Vinnai Győző ország­gyűlési képviselő szerint az elmúlt három hét üzenete: a gazda termelni és termeszteni akar, a vidék élni akar. A saját munkájáért és érdekeiért kiáll a magyar gazda, nem engedi, hogy a termést szinte ingyen elvegyék tőle. – Sorsdöntő csatát nyertünk, de nem szabad megállni – fogalmazott a honatya.

Ezt a gondolatot erősítette meg dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő is, hozzátéve: fontos stratégiai ágazat az élelmiszeripar, jó lenne, ha magyar kézben is működne nagy volumenű felvásárló-feldolgozó üzem.

Vásárosnamény almafelvásárlás DSC_0646_650

Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy dr. Nagy István agrárminiszter folyamatosan tartotta a kapcsolatot a gazdákkal, akiknek nagy lélektani erőt adott a kormány támogatása. A gazdák a kormánytól nem pénzt kértek, hanem támogatást a harcukhoz, s ezt megkapták.

Elmondta gondolatait Román István kormánymegbízott is. Utalt arra, hogy megyénkben azért fontos téma az alma, mert nagy szerepe van a foglalkoztatásban, legalább 10 ezer család megélhetését jelenti. Mindenki tette a dolgát: a gazdák kiálltak magukért, a kormány pedig támogatta a gazdákat.

Sikerként könyvelik el

– A 13 forintos induló árhoz képest elégedettek lehetünk, de messze elmarad a 25-30 forinthoz képest, csak most már itt az idő, hogy megkezdjük az almaszedést. Ezzel nem lehet tovább várni, mert akkor nagyobb a veszteség – mondta Kelemen László, akivel a naményi léüzem előtt találkoztunk. Mint mondta, 15 éve foglalkozik almatermesztéssel; vannak évek, amikor kisebb a termésmennyiség, akkor jobb az ár, jobban járnak a gazdák.

Vásárosnamény almafelvásárlás DSC_0652_650

– Ha a megtermett mennyiséget le tudjuk szállítani, elképzelhető, hogy kijövünk nullára, esetleg egy kevés hasznunk is lesz, de ahhoz az kell, hogy maradjon meg a húszforintos kilónkénti felvásárlási ár. Háromezer-ötszáz mázsa ipari almáról van szó az én esetemben, amit részben rázunk, részben napszámosok szednek le. Most még lehet találni embert a munkára, később azonban biztos, hogy ezzel is gond lesz – árulta el Kelemen László, aki az elmúlt hetekben többször demonstrált a vásárosnaményi üzem előtt. – Sikerként könyvelem el, hogy fel tudtuk tornázni az ipari alma árát, és a gazdáknak jelentős része is hasonlóképpen érez – jegyezte meg a nagyvarsányi termesztő.

A termés egy része tönkrement

Szilágyi Szabolcs gazdálkodó családba született, mióta az eszét tudja, almával foglalkoznak. Évek óta a vásárosnaményi léüzemben adja le az almát, csütörtökön először vitte be a gyümölcsöt a megállapodás óta.

– Ha nem is reális, de elfogadható a húszforintos felvásárlási ár. A termés egy része a hosszúra nyúlt egyeztetés alatt tönkrement, és bár folyamatosan szedjük és rázzuk az almát, már most látszik, hogy nem lesz annyi, mint amennyire előzetesen számoltunk. Nyereségre nem számítunk, örülünk, ha nem fizetünk rá – mondta el lapunknak a fiatal gelénesi gazda.

MML, CSA


Vásárosnamény, 2018. augusztus 30. A feldolgozó garatba öntik az ipari almát az Austria Juice Kft. vásárosnaményi feldolgozóüzemében 2018. augusztus 30-án. Ezen a napon elkezdődött az ipari alma beszállítása a cég üzemébe, miután az almatermesztők demonstrációk és egyeztetések után megállapodtak a társasággal a léalma kilónkénti 20 forintos felvásárlási áráról.
Nyíregyháza - A felvásárlók és a termelők megegyezését követően, csütörtökön megkezdődött az ipari alma beszállítása a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei feldolgozóüzemekbe. Az almatermesztők kitartása meghozta az eredményt, hiszen a felvásárlók által korábban meghirdetett, kilogrammonkénti nettó 13 f...

Nyíregyháza, Vásárosnamény - Sajtótájékoztatón értékelték az almatermesztő gazdák és a felvásárló közötti megállapodást. ,,Egy ütközetet megnyertünk, de a háborút még nem." Ez a mondat többször is elhangzott csütörtökön azon a sajtótájékoztatón, amelyen az ipari alma felvásárlási áráról született...
hirdetés