A gazdák több segítséget várnának a MADOSZ-tól

A gazdák több segítséget várnának a MADOSZ-tól
© Illusztráció: KM-archív
Napkor – Nem hagyja nyugodni a megye dohányos gazdáit az, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) csúszásban van a szerkezetátalakítási támogatás kifizetésével.


Bár a Magyar Dohánytermesztők Országos Szövetségének (MADOSZ) honlapján október 3-án megjelent egy közlemény, miszerint az MVH elkezdte a kifizetést, egy napkori gazdálkodó mégis azzal kereste fel szerkesztőségünket pénteken, hogy ő mindezek ellenére sem kapott még pénzt.

Nem merte adni a nevét

– Sokat gondolkodtam, hogy eláruljam-e a nevem, de megmondom őszintén, félek, hogy megütöm a bokám. Annyi papírmunkával és adminisztrációval, bejelentési kötelezettséggel jár a dohánytámogatás megigénylése, annyi ellenőrzést, keresztellenőrzést tart a hivatal, hogy nagyon könnyű elcsúszni egy banánhéjon, és hopp, már ugrik is a támogatás – fogalmazott lapunknak a napkori gazda, aki rettentően el van keseredve, mert a dohányból tartja el a családját.

Arról is beszélt, hogy nagyon kíváncsi lenne arra, a hivatalban ülők mit szólnának ahhoz, ha hónapokig nem kapnának fizetést.

– Másfél hektáron termesztek Burley dohányt, amit kézzel kell törni, fűzni, kötözni, ami valóban komoly fizikai igénybevételt jelent. Az ULT februárban szerződött le velem, de kevesebb dohányra, mit tavaly. Ezzel szemben a támogatás igényléséhez szükséges kötelező munkaóra nem csökkent – mondta a napkori termesztő, aki a MADOSZ-tól is több támogatást várna, holott a szervezet a dohány leadásakor azonnal levon egy bizonyos összeget, amit a gazdák egymás közt csak MADOSZ-díjnak hívnak.

KM-TG

Címkék: , ,hirdetés