A „gázosra” mindig kell áldozni

A „gázosra” mindig kell áldozni
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye – A fűtési idény elején is hasznos átnézetni a fűtőberendezéseket, a gázkazánokat és a bojlereket.

Melegen ajánlják a gázszerelők a hűvös idő beköszöntével, hogy nézessék meg, vizsgáltassák felül szakemberekkel a készülékeket. Jobb időben cselekedni, megelőzni az esetleges problémákat. A baleseteket az idézi elő, hogy a lakótérben lévő kazánok, kandallók működése közben az égés során keletkező gázok nem csak a kéménybe, hanem a lakótérbe áramlanak.

– Lényeges, hogy minden évben felülvizsgáltassuk a nyílt égésterű készülékeket (ilyen például a kazán és a bojler). Sajnos, az a tapasztalat, hogy kevesen élnek ezzel, nem áldoznak rá, pedig fontos lenne – említette Dankó Zoltán gázkészülék-szerelő. – Sosem lehet tudni, hogy mi okozza a bajt: akár egy madár is a kéményben végezheti, vagy egy pók is beszőheti a nyílást, emiatt az égéstermék nem rendeltetésszerűen távozik el. A folyamat ott kezdődik, hogy szakemberrel, szakcéggel kell felszereltetni és beszabályoztatni a gázfogyasztó készüléket. Azt követően évente egyszer gondosan át kell vizsgáltatni. Bár az ideális karbantartási időszak a fűtési idény végeztével kezdődik, a fűtési idény elején is hasznos átnézetni a fűtőberendezéseket.

– Ladányi Tóth Lajos –
hirdetés