Helyi közélet

2010.09.22. 06:05

Kalapos vizsgálat a fejekért

<p>Körmükre ég a munkát jelentő gomba a szakértőknek. Kígyóznak a sorok a rendelési időben, mivel a gyűjtőszenvedélynek sokan hódolnak mostanság. <strong>Ladányi Tóth Lajos jegyzet<strong></strong></strong></p>

Amíg nincs megdöbbentő példa, nem is sejtjük, nem is érezzük át, hogy mekkora kockázattal jár a szedés, valamint a bevizsgálás. Ha valaki kihagyja az egyébként ingyenes szakmai mustrát, tudatlansága könnyen családi tragédiát idézhet elő. Jószerivel kaszálni lehet ilyentájt az erdőkben a légyölő galócát, a fehér gyilkos galócát vagy a párducgalócát. Figyelmetlenséggel rettenetes pusztítást okozhatnak a kis kalapos hóhérok.

Azért vannak a gombaszakértők, hogy megelőzzék a bajt, és tanácsaikkal helyes utat jelöljenek ki a bizonytalanoknak. Rutinjuk eszmei értéke felbecsülhetetlen. Ám követőik korántsem szaporodnak gombamódra. Októberben ér véget a Magyar Mikológiai Társaság és az Eötvös Lóránd Tudományegyetem szervezésében márciusban kezdődött kurzus, mely során az ország legkiválóbb szakembereitől tanulhatnak 128 órában, költségtérítéssel az OKJ-s végzettséget adó gombaszakértői tanfolyam hallgatói.

A valós helyzet az, hogy a környékünkön nincs utánpótlásuk, márpedig a finom étel és a halálos méreg között évtizedek múltán is különbséget kell tenni. Ez egy olyan csábító étek, melynek szakmai felügyeletét hanyagolni főbenjáró vétek. Mindig olcsóbb egy gombaszakértőt foglalkoztatni, mint egy mérgezettet kigyógyítani.

- Ladányi Tóth Lajos -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában