összefoglaló

2020.05.01. 15:20

Több kár után fizettek a biztosítók

Az elmúlt évben a mezőgazdasági biztosítások díjbevétele 15,7 milliárd forint volt, míg a kárfizetések 7,53 milliárd forintot tettek ki.

A NAIK Agrárgazdasági Kutató Intézet összefoglalójára hivatkozva a Világgazdaság arról ír, hogy a kárfizetések 38,4 százalékkal haladták meg a 2018-as adatot.

A gazdálkodók tavaly 13,7 milliárd forint növénybiztosítási díjat fizettek be a biztosítók és a biztosítóegyesületek részére, amelyből 11,6 milliárd forint után kívánták igénybe venni az utólagos állami díjtámogatást.

A díjfizetésre fordított összeg 3,6 százalékkal haladta meg a 2018-ast. A 6,6 milliárd forint kárfizetés 36,5 százalékos növekedés az előző évihez képest.

Az állatbiztosítási ágazat 2019-es díjbevétele 540 millió, a kárfizetése 250 millió forint volt.

A díjfizetés 10,6 százalékkal csökkent, míg a kifizetés 50 százalékkal nőtt az előző évhez képest.

A vagyon és felelősségbiztosítások díjai 1,47 milliárd, kárfizetései pedig 682 millió forintot tettek ki. A mezőgazdasági biztosítások átlagos kárhányada az előző évben 48 százalék volt, ez minden kategóriában növekedett 2018-hoz viszonyítva. A nem díjtámogatott növénybiztosítások esetében jég-, tűz- és viharkárra kötöttek a legtöbben biztosítást. Az előbbinél 37,7 százalékos, az utóbbinál 28,7 százalékos kárhányad keletkezett 2019-ben.

A díjtámogatott agrárbiztosítási rendszer keretében a gazdálkodók a támogatott körbe tartozó biztosítások díjának legfeljebb a 65 százalékát utólagos támogatásként visszakaphatják, illetve túligénylés esetén ennél arányosan kevesebbet.

A konstrukció népszerűsége egyre növekszik, ebben különösen az játszott közre, hogy 5 milliárd forintra nőtt a támogatási keretösszeg.

A helyi időjárás okozta károk intenzitása évről évre egyre erősebb. A piaci szereplők főként jégkár elleni biztosítást kötöttek a szolgáltatóknál, de népszerűek az aszálykárra vonatkozó termékek is – olvasható a gazdasági napilapban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában